nieuws

Bijna geen groei bij bedrijven, wel in onderwijs

Catering

In 2008 is onderwijs de grootste groeier geweest in de cateringsector. Er was een omzettoename van 6,6 procent. En dat terwijl de omzet van de totale cateringmarkt maar bitter weinig steeg, 1,8 procent. De rek bij bedrijven is er uit.

Bijna geen groei bij bedrijven, wel in onderwijs

Dat blijkt uit cijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN). Dat bracht de totale markt voor foodservice in kaart. De omzet daarvan ging van 18,54 miljard euro (2007) naar 18,74 miljard (2008), ofwel (maar) 1,1 procent stijging. De cateringsector zorgt voor bijna een vijfde van de totale omzet van de foodservice markt. De cateringomzet in 2008 bedroeg 3,62 miljard euro, 1,8 procent stijging ten opzichte van 2007 (€ 3,55 miljard).

De omzet van bedrijfscatering (de helft van de totale cateringomzet) nam nauwelijks toe, met 0,1 procent tot 1,82 miljard euro. Daarvoor zijn volgens FSIN verschillende oorzaken voor. Onder meer:

-verzadiging; 60 procent van alle bedrijven besteedt catering uit. Dat percentage is al jaren gelijk

-gemiddelde besteding stijgt nauwelijks; het lukt alleen om prijs voor nieuwe producten te verhogen

-arbeidstijdverkorting, ontslaggolf, thuiswerken; dit leidt tot minder werknemers op het bedrijf en dus minder lunchers

Kansen

Het FSIN ziet wel kansen voor cateraars in het businesssegment. Bijvoorbeeld de implementatie van (eigen) koffieconcepten, omdat de werknemer op het werk dezelfde kwaliteit koffie wil drinken als in de horeca en thuis. Vrouwen werken, onder meer door verbeterde kinderopvangvoorzieningen, langer. Dus meer bezoekers voor bedrijfsrestaurant én nieuwe potentiële werknemers.

Wat opvalt is dat alleen de omzet bij restaurants van bedrijven met 500 of meer werknemers is gestegen, zij het miniem (van 1,342 naar 1,347 miljard euro). Verder moeten de cateraars hoop putten uit de omzetdaling bij de niet-uitbestede restaurants. Die draaiden vorig jaar 729 miljoen euro, tegen 740 miljoen in 2007.

Partycatering

De omzet bij ‘Instellingen’ groeide ten opzichte van ‘Business’ aanzienlijk meer. Van 1,33 miljard euro naar 1,37 miljard euro (+ 3,4%) . ‘Onderwijs’ zorgde voor de grootste groei, namelijk 6,6 procent (van 214 naar 228 miljoen euro). ‘Inflight’ (vliegtuigcatering) nam met 2,2 procent toe tot 197 miljoen euro.

Partycatering valt bij FSIN onder de noemer Leisure en is zo onderdeel totale omzet van horeca. De omzet van eten en drinken op feesten en partijen bedroeg vorig jaar 396 miljoen euro, 0,7 procent beter dan 2007.

Reageer op dit artikel