nieuws

Biologisch voedsel minder populair dan gedacht

Catering

Nederlanders hechten geen meerwaarde aan het predicaat ‘biologisch’. Zelfs als een bio-product even duur is als het reguliere alternatief, dan nog kiest minder dan de helft van de consumenten het biologische product. Zodra het bio-product 10 procent duurder is dan het ‘gewone’ product, haakt nog eens 60 procent van de biologische kopers af.

Biologisch voedsel minder populair dan gedacht

Dit blijkt uit onderzoek dat Research International uitvoerde in opdracht van dagblad DAG. Voor het onderzoek werd 600 Nederlanders gevraagd of zij bereid zijn biologische producten te kopen bij verschillende prijsniveaus. Uit het onderzoek blijkt dat bij de huidige prijs van een half biologisch brood (rond de 90 eurocent, tegen 60 cent voor een half ‘normaal’ brood) slechts één op de acht mensen hiervoor kiest. Biologische boerenkool wordt met de huidige prijzen slechts door 3 procent van de consumenten verkozen boven ‘gewone’ boerenkool.

Milieuvriendelijkheid en gezondheid gelden als redenen om biologisch in te kopen. Maar de uiteindelijke koopbeslissing hangt vooral af van de prijs. Slecht nieuws voor de bio-sector, want het milieuvriendelijke eten is vrijwel altijd 50 tot 100 procent duurder dan de normale producten. Het lijkt ook een imagoprobleem te zijn. “Bio blijft het geitenwollensokkenimago houden”, vertelt Lucy van de Vijver, programmaleider voeding en gezondheid van het Louis Bolkinstituut. Dit instituut onderzoekt het nut van biologische producten.

“Er zijn wel aanwijzingen dat sommige bio-producten iets bijdragen aan de gezondheid, maar hard bewijs dat bio-voeding over het algemeen gezonder is dan normale voeding ontbreekt. Er zijn nog te weinig studies gedaan om dat gezondheidsaspect te bewijzen”, vertelt Van de Vijver. Tot nu toe heeft slechts een kleine groep mensen de overstap naar biologisch gemaakt. Het marktaandeel van deze producten ligt tussen de 2 en 3 procent. Fabrikanten van bio-producten die hun hoop op de jongere generatie hebben gericht, moeten hun verwachtingen bijstellen. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen eerder geneigd zijn biologische voeding te kopen dan jongeren.

Reageer op dit artikel