nieuws

Britse scholieren moeten zelf koken

Catering

Scholieren in het Verenigd Koninkrijk moeten leren ten minste acht gezonde maaltijden te bereiden, in de strijd tegen het explosief groeiende aantal mensen met obesitas in het land. Het plan van Ed Balls, de Britse minister voor onderwijs, kan op brede steun rekenen, al komt het volgens velen wat laat.

Britse scholieren moeten zelf koken

Koken wordt gedurende een semester een verplicht vak van één uur per week, onthulde Balls vandaag. In dat uur leren ze verantwoorde gerechten te maken.

Het plan beoogt schoolkinderen in de leeftijd van 12,13 en 14 jaar gezonde maaltijden te laten eten. De bekende Engelse televisiekok Jamie Oliver juicht het initiatief toe. Hij zei al drie jaar lang op een dergelijk plan aan te dringen.

Balls gaat ruim 800 kookdocenten opleiden de komende drie jaar. Op dit moment heeft al 85 procent van de Britse scholen kooklessen in het programma, maar met deze nieuwe stap in de strijd tegen obesitas moeten alle scholen tegen 2011 de lessen aanbieden.

Volgens recent onderzoek van de Britse overheid kampt de helft van haar bevolking over 25 met overgewicht. ‘We hadden dit veel eerder moeten doen, maar we doen het’, zei Balls in de Britse krant Daily Mirror.

Hij oogst vooral lof met zijn initiatief, alleen de vereniging voor schoolhoofden is sceptisch: ‘Het wordt lastig dit plan te implementeren. Er moeten veel docenten getraind worden, en de keukenapparatuur kost veel geld’, zei een woordvoerster.

Reageer op dit artikel