nieuws

Cao: FNV houdt vast aan looneis

Catering

De achterban van FNV Horeca houdt vast aan het onderhandelingresultaat dat begin dit jaar is gesloten tussen de vakbonden en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dat laat FNV Horeca weten.

Cao: FNV houdt vast aan looneis

FNV-bestuurder Milen van Boldrik laat dit weten op Twitter. ‘De cao commissie FNV Horeca heeft gesproken: in principe houdt achterban vast aan akkoord wat er ligt en waarover onderhandeld is’, is te lezen op @MilenFNVHoreca, het Twitteraccount van Van Boldrik.

Eerder liet de achterban van KHN weten zich niet te kunnen vinden in het onderhandelingsresultaat waarin een salarisverhoging van 1,5 procent over twee jaar was afgesproken.

Horeca cao

In een toelichting laat Van Boldrik weten dat een loonsverhoging van 0,75 procent per jaar reëel is. ‘Omgerekend praten we over 75 cent per 100 euro. Als je gast het licht op de wc laat branden, ben je praktisch minder kwijt’.

De FNV-bestuurder wijst verdeer op de verlaagde SOHOR-premie per 1 januari 2010. ‘De werkgeverslasten zijn hierdoor gedaald met 0,7 procent. Uiteindelijk is de loonsverhoging dus slechts 0,05 procent voor werkgevers, maar aangezien dat pas per 1 juli in zou gaan, gaan dit jaar de werkgeversloonlasten er over zijn geheel genomen op vooruit. Vandaar dat onze achterban vindt: vasthouden aan het akkoord’.

Van Boldrik stelt dat de vakbond officieel nog geen reactie heeft ontvangen van KHN. ‘We verwachten en hopen daarom dat KHN nog wel een move zal maken, omdat een akkoord ook officieel wel bevestigd dan wel afgewezen moet worden. We hebben alleen mondeling te horen gekregen dat het akkoord van tafel is’.

Verder stelt de vakbondsvrouw dat de horecalonen relatief laag zijn. ‘En secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er bijna niet. De horeca-cao is bij lange na niet een goudomrande cao zoals je ze wel eens ziet in Nederland. Geen loonsverhoging is niet goed voor het imago van de branche.’

Reageer op dit artikel