Cateraars overwegen prijsstijgingen door te voeren

Cateraars overwegen prijsstijgingen door te voeren

Cateraars kampen met stijgende prijzen voor grondstoffen met als gevolg dat ze hun prijzen moeten verhogen. Dit meldt Misset Catering dat 18 februari verschijnt. Veel grondstoffen zijn de afgelopen maanden duurder geworden en die opgaande lijn wordt nog even doorgetrokken.

Gewassen zoals graan, maïs, aardappelen en soja zijn in prijs gestegen. Enkele oorzaken zijn: tegenvallende oogsten en een toenemende vraag vanuit opkomende economieën zoals China en Brazilië. Vooral de prijzen van suiker, koffie, granen, oliën en zitten in de lift.

De stijgende prijzen en de wijze waarop die doorberekend worden, zijn een lastige materie. ‘Het ligt allemaal erg gevoelig’, zegt Jan van Hout van CaterCoach. ‘In veel cateringcontracten staat aangegeven dat cateraars de prijsstijgingen mogen doorberekenen als deze boven een bepaald percentage uitkomen.’

SAB Catering laat weten voorzichtig te werk te gaan bij het eventueel doorvoeren van prijsstijgingen in de restaurants. ‘In de contracten hebben we wel een clausule opgenomen dat er iets met de prijzen gedaan kan worden als de grondstoffen sterker stijgen dan kon worden voorzien.’

Ze voegt toe dat prijsstijgingen bij bepaalde producten, zoals brood, niet uit kunnen blijven. ‘Maar we gaan wel kijken of er geen alternatieven zijn, zoals kiezen voor ander beleg dat goedkoper is.’