nieuws

Catering rijksoverheid: 40% bio in 2010

Catering

De komende jaren gaat de rijksoverheid overschakelen op een 100% duurzaam inkoopbeleid. In 2010 moet alle inkoop van goederen duurzaam zijn, tenzij er geen alternatieven voorhanden zijn.

Catering rijksoverheid: 40% bio in 2010

Op het gebied van catering is de duurzaamheidseis onlangs vertaald naar drie concrete doelstellingen. Er moet minimaal 40% aan biologische producten worden gebruikt. De milieubelasting van het verpakkingsmateriaal dient zo klein mogelijk te zijn. En er moeten Fair Trade producten in het assortiment worden opgenomen. De impact van de maatregelen is groot. Geschat wordt dat circa 100.000 rijksambtenaren dagelijks van de catering gebruik maken, dat meldt de site biologisch.nl.

70% bio in zorg
Verder geldt ook voor de waterschappen, provincies en gemeentelijke overheden een 50% duurzaamheidsambitie in 2010. In navolging van de overheid zullen ook scholen en zorginstellingen meer gebruik gaan maken van biologische catering. Ervaringen van zorginstellingen in Denemarken wijzen uit dat het mogelijk is om tot 70% aan biologische producten te gebruiken zonder kostenverhogingen. Dit wordt bereikt door een bewustere inkoop en het tegengaan van derving. In Nederland is er al een stijging van afname van biomaaltijden.

Pilot in Noord-Holland
De provincie Noord-Holland start dit jaar een pilot voor het stimuleren van biologische catering in ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen in het voortgezet onderwijs. De ontwikkelingen op het gebied van biologische catering bieden nieuwe kansen voor leveranciers van biologische producten. Groothandel en detailhandel kunnen zich richten op het aanbieden van verpakkingen voor grootverbruik. Lokale producenten kunnen maatwerk leveren tegen een concurrerende prijs. Ze kunnen cateraars voorzien van de gewenste producten in gewenste hoeveelheden. De lokale producent behaalt zo een goede marge op zijn product en spreidt zijn afzet. Dit laatste maakt hem weerbaarder in onderhandelingen met grotere marktpartijen.

Reageer op dit artikel