nieuws

CBS: ‘Wij passen onze methodiek niet aan

Catering

De discussie rondom het bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de gestegen prijzen in bedrijfsrestaurants houdt aan. Branchevereniging Veneca zegt het CBS te gaan helpen met het cijferwerk door aanvullende informatie te verstrekken. Maar het CBS is niet van zins haar berekeningen aan te passen.

CBS: ‘Wij passen onze methodiek niet aan

Maandag maakte het CBS bekend dat de prijzen van eten en drinken in bedrijfsrestaurants vanaf mei 2007 tot mei dit jaar met 24 procent zijn toegenomen. Veneca reageerde een dag later dat het zich niet herkent in de cijfers. En ook gaf de branchevereniging voor contractcateraars aan: ‘Veneca zal CBS van nadere informatie voorzien zodat daarmee haar statistische berichtgeving kan worden verbeterd.’

Een boude uitspraak, laat econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS aan Misset Catering weten. ‘Die zin is voor rekening van de Veneca. Wij staan wel open voor dialoog, maar wellicht ligt de verwachting van de Veneca wat hoger. En dat zou wel eens op een teleurstelling kunnen uitlopen. Het CBS bepaalt en wij zullen onze berekeningen nooit groot aanpassen.’

Representatief

Volgens Van Mulligen meet het CBS de prijs van een aantal producten die in een basisassortiment van een bedrijfsrestaurant zitten. ‘Denk aan een beker melk en een kop soep. Ik kan en mag niet de complete lijst met producten aan jullie vrijgeven.’

Ook het aantal onderzochte producten geeft het CBS niet prijs aan Misset Catering. ‘Het zijn er meer dan vijf en minder dan vijftig. Bovendien verandert het aantal nog wel eens’, is het enige dat Van Mulligen kwijt wil. ‘Maar ga er vanuit dat we dit met de grootste zorg samenstellen en dat het een representatief beeld geeft.’

Reageer op dit artikel