nieuws

CDA wil schoolfruit in heel Europa

Catering

Europees Parlementslid Albert Jan Maat (CDA) heeft Brussel voorgesteld om schoolfruit in te voeren in de hele EU, vergelijkbaar met de EU-steun voor schoolmelk.

CDA wil schoolfruit in heel Europa

‘Het overgrote deel van de jeugd eet minder dan 400 gram fruit per dag, wat als een gerede basis wordt beschouwd’, aldus Maat. De CDA’er komt met zijn voorstel als aanvulling op een plan van Europees Commissaris Fischer Boel van Landbouw. Die wil gratis fruit verstrekken aan opvangcentra. ‘De landbouwcommissaris heeft toegezegd mijn voorstel te onderzoeken’, aldus Maat.

Appels
Op Nederlandse basisscholen wordt sinds 2002 standaard fruit gegeven aan leerlingen. Dit volgde op een succesvolle proef uit 2002, op initiatief van Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA).

Nederland is vermoedelijk nu het enige van de 27 EU-landen dat schoolkinderen appels, peren en ander fruit aanbiedt. Maat deed vergeefs navraag bij de Europese Commissie of andere landen een soortgelijke actie zijn begonnen.

Middelbare scholen
Maat denkt bij zijn pleidooi vooral aan kinderen op de basisscholen. ‘Het zou me een lief ding waard zijn als ook middelbare scholen meededen, maar ik vermoed dat het nog te hoog gegrepen is.’

De kosten van Europees schoolfruit zijn volgens hem maar een klein deel van de EU-subsidies voor landbouw en platteland. Hij schat de totale EU-bijdrage op 50 tot 100 miljoen euro per jaar.

Reageer op dit artikel