nieuws

Celstraffen voor ontvoerders cateraar

Catering

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 38-jarige Quintin W. veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. De 45-jarige Patricio W. kreeg een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontvoering van cateraar en miljonairsdochter Claudia Melchers op 12 september vorig jaar.

Celstraffen voor ontvoerders cateraar

De straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Die kwam met hoge straffen, mede om mensen die in de toekomst het plan opvatten iemand te ontvoeren te ontmoedigen. De officier van justitie Betty Wind eiste acht jaar celstraf tegen Quintin W. en vier jaar tegen Patricio W., omdat die laatste verminderd toerekeningsvatbaar is.

Goedzak
De straf voor Quintin W. viel lager uit omdat hij volgens de rechtbank had gehandeld onder druk van hoofdverdachte Izaan M. Ook is hij nog niet eerder veroordeeld. De rechter meende ook dat mededader Patricio W. zich niet gedistantieerd heeft van de ontvoering en dat een celstraf daarom op zijn plaats is. Volgens zijn advocaat is Patricio ‘een goedzak’ en had hij vrijgesproken moeten worden.

Uitlevering
De ontvoeringszaak is met deze uitspraken nog niet afgedaan. De twee hoofdverdachten Lorenzo M. en zijn neef Izaan moeten nog voor de rechter verschijnen. Izaan zit momenteel nog gevangen in Brazilië. Justitie wacht op zijn uitlevering. Ze hoopt dat dat binnen drie maanden zal gebeuren.

Vrije voeten
Vorige week deed de rechter al uitspraak over de zaak van Louellar R. Zij is beschuldigd van poging tot afpersing, omdat zij het geldbedrag dat Melchers met haar ontvoerders was overeengekomen in ruil voor haar vrijheid, in ontvangst zou nemen. De rechtbank veroordeelde R. tot twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zij kwam direct op vrije voeten, aangezien zij al geruime tijd in voorarrest had gezeten.

Losgeld
Claudia Melchers, eigenaresse van cateringbedrijf CMC, werd ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan de 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Zie ook:
Verdachte cateringontvoering bridgekennis

Reageer op dit artikel