nieuws

Dieetkok moet behouden blijven

Catering

Terwijl meer mensen lijden aan voedselallergieën en -intoleranties, dreigt dieetkennis te verdwijnen uit de reguliere opleidingen voor koks. Dat moet worden voorkomen, zeggen kookdocent Herman Selier en diëtist Ilse Huijbers uit Eindhoven in het blad Koks! ‘Dieetleer wordt belangrijker, niet alleen in de zorg, ook op andere plaatsen waar mensen eten.

Dieetkok moet behouden blijven

De ongerustheid van Selier en Huijbers spitst zich toe op het reguliere beroepsonderwijs dat deels wordt bekostigd door de overheid. Daar dreigt het vak dieetleer grotendeels te verdwijnen.

De oorzaak ligt niet bij de overheid. Kenwerk, de organisatie die zich als een schakel tussen overheid en bedrijfsleven bezighoudt met scholing, kreeg in 2008 te horen dat het niet meer zo nodig was, aldus Selier. ‘Er kwamen minder diëten, dus was dieetleer niet meer zo belangrijk. Beroepsorganisaties hadden dat laten doorschemeren.’

Hij voegt toe dat ze ongelijk hebben. ‘Sommige specifieke diëten zijn minder belangrijk geworden, maar het aantal voedselallergieën en -intoleranties neemt toe. Onder alle leeftijden en bevolkingsgroepen. Daarom is dieetleer belangrijker geworden.’

Reageer op dit artikel