nieuws

Eetverbeterproject scoort in zorg

Catering

Deelnemers aan het Verbetertraject Eten en Drinken presteren beter bij de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen-meting (LPZ) dan vergelijkbare instellingen die niet deelnemen.

Eetverbeterproject scoort in zorg

Dat blijkt uit analyses van de resultaten van de LPZ-meting, meldt Zorg voor Beter. De deelnemende zorginstellingen hebben nu beleid beter op orde en besteden meer zorg aan de ambiance rond de maaltijd.

Vooral verpleeghuizen boeken goede resultaten op ondervoeding. De ondervoeding daalde met 6,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast nam het risico op ondervoeding af met 8 procent. Bij verpleeghuizen die niet deelnemen aan het verbeterproject daalde de ondervoeding met 1,5 procent.

‘Ouderen eten veelal te weinig omdat hun eetlust verminderd is. In verzorgingshuizen eten bewoners veel vaker alleen zonder ondersteuning. Dit is niet een stimulerende omgeving, waardoor bewoners minder lang en met minder plezier tafelen’, aldus projectleider Henry Mostert van het Verbetertraject Eten en Drinken.

De Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) is een jaarlijks terugkerende prevalentiemeting van zorgproblemen binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel