nieuws

‘Eindelijk fatsoenlijk betaald

Catering

Voor het eerst is een cao-akkoord bereikt voor de cateringmedewerkers op de productie- en boorplatformen. Dat kwamen diverse partijen onlangs overeen. ‘Eindelijk gaan deze mensen fatsoenlijk betaald worden.

‘Eindelijk fatsoenlijk betaald

De overeenkomst werd vorige week op de Dag van de Cateringmedewerker door NautilusNL (voorheen de FNV-Bond voor Zeevarenden), FNV Bondgenoten en cateraar Universal Sodexho The Netherlands. Sodexho voorziet het grootste deel van de Nederlandse productie- en booreilanden van cateringpersoneel. Er zijn nu afspraken gemaakt over acceptabele arbeidsvoorwaarden voor de werknemers.

‘Jarenlang uitgebuit’
“Het heeft enkele jaren geduurd voordat het zover was, maar nu ligt er ook een geweldig resultaat’, zegt FNV-onderhandelaar Henk Korthof. ‘Eindelijk gaan deze mensen fatsoenlijk betaald worden. En hebben ze perspectief op normale arbeidsvoorwaarden, nadat ze jarenlang feitelijk zijn uitgebuit’.

Verhoging tot 30 procent
De loonsverhogingen kunnen per werknemer behoorlijk verschillen en oplopen tot 30 procent in twee jaar. De bedoeling is dat het inkomen van medewerkers van Sodexho binnen twee jaar naar een voor Nederlandse begrippen normaal niveau stijgt. ‘Daarna gaan we er voor zorgen dat ze ook de toeslagen krijgen die in de offshore- wereld gebruikelijk zijn’, zegt NautilusNL-bestuurder Marcel van Dam.

Voor alle offshorecateringpersoneel
Op 20 december moet duidelijk zijn of de leden van de bonden instemmen met het akkoord. De FNV- bonden willen dat deze bedrijfs-cao door een algemeen verbindend verklaring gaat gelden voor alle offshorecateringmedewerkers.

Reageer op dit artikel