Emotionele broodjeswinnaar eert overleden collega

Emotionele broodjeswinnaar eert overleden collega

Vandaag is het lekkerste broodje Catering van Nederland gepresenteerd op de Horecava. Roland Biermans van ProRest won met zijn creatie A Star in Heaven, opgedragen aan zijn overleden collega Aad van Berkel. Biermans werkt in het restaurant van het Holland Casino in Valkenburg.

Roland Biermans: ‘Ik ben geheel overweldigd. Zo mooi. Ik doe al voor de zesde of zevende keer meer. Dit voelt heel goed. Zeker omdat ik het broodje heb opgedragen aan wijlen Aad van Berkel, mijn collega uit Uithoorn waar ik altijd zo’n goed contact mee had.'

Het broodje A star in Heaven is in het restaurant van het Holland Casino in Valkenburg verkrijgbaar. Het broodje – in de vorm van een ster - is biologisch. ‘Geen overheersend broodje, waardoor het beleg heel mooi uitkomt. ‘

Tweede in de categorie Catering is Twan van ‘t Klooster geworden. Hij werkt bij Plaza Arrival 3 en maakte Royal Dutch. Het brons in deze categorie was voor Lien van Nielen, van Dakota’s Bar & Restaurant en hij maakte het broodje Hollands Glorie.

De jury bestond uit: Bob Hutten van Hutten Catering, Arjan Broekman van Het Proeflokaal in Zwolle, Alan Campbell van Depa verpakkingen, Alfred Verhagen van Coppert Cress, Helma Kleijweg, de winnaar van het Allerlekkerste Broodje van Nederland en Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau.

Opdracht

De deelnemers hebben op het podium 5 identieke warme of koude belegde broodcreatie samengesteld en gepresenteerd. De broodcreatie kon zijn een broodje, sandwich, croissant, stokbrood of variant hiervan. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van een algemeen landelijk verkrijgbare broodsoort of bake-off broodsoorten. In het kader van gezonde en verantwoorde voeding heeft de jury ook gekeken naar de toepassing van gezonde componenten die normaal verkrijgbaar zijn.

Aan de jury moest ook een berekening van de calorische waarde en de kostprijs getoond worden. Hierbij kon gebruik gemaakt worden van de nieuwe kostprijscalculator van het bedrijfschap voor Horeca en Catering en de Caloriechecker.

De lekkerste wedstrijden

Op het podium hebben 24 deelnemers deelgenomen aan de finale voor het lekkerste broodje catering. Al 26 jaar worden deze lekkerste wedstrijden georganiseerd door de Stichting de Lekkerste Wedstrijden in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland. Met deze wedstrijden wordt de professionaliteit en vakkundigheid aangetoond van de horecamedewerkers.

Het doel van 'Het Lekkerste Broodje van Nederland' is het stimuleren van creativiteit en inventiviteit bij het samenstellen van een warm of koud broodje. De wedstrijd wordt beschouwd als een culinaire uitdaging voor iedereen die in de horeca en voornamelijk in lunchrooms, fastservice bedrijven, restaurants, catering of grootkeuken werkzaam is.

Zie ook: 'Weinig cateraars bij wedstrijd Lekkerste cateringbroodje'

» Bekijk hier de recepten van de broodjes