nieuws

Europese partycateraars gaan nu slagen maken

Catering

Een eigen projectmanager, een online kennisbank en het opstellen van de prioriteiten. Dat zijn de meest concrete zaken die grote partycateraars in Europa met elkaar hebben afgesproken. Zij willen met hun samenwerkingsverband Epcas nu echt slagen gaan maken.

Europese partycateraars gaan nu slagen maken

Dat is bepaald tijdens de Working Conference op dinsdag in het MECC in Maastricht. Daar kwamen zo’n 15 grote cateraars uit zeer diverse landen in Europa bijeen. Zo waren landen als Luxemburg, Bulgarije, Portugal en zelfs Rusland vertegenwoordigd. Doel was om de strategie voor de European PartyCatering Association (Epcas) vast te stellen.

Het bestuur en het adviesorgaan, met coryfeeën als godfather van contractcatering Willem Hollander en Europarlementariër Toine Manders, bepalen binnen enkele weken de agenda voor het komend jaar. Een van de eerste zaken die geregeld gaan worden is een website waar online kennis uitgewisseld kan worden. Die moet in april al on air zijn.

Servicecenter

Oprichter Charly van Goch (Mise en place) stelt een projectmanager aan die vooral op uitvoerend gebied erg belangrijk moet worden. De projectmanager moet meerdere talen machtig zijn om de diverse leden goed te woord te kunnen staan. Hij vormt de spil van het Epcas-servicecenter dat wordt gevestigd in Maastricht, de thuisbasis van Mise en place. Daartoe is tijdens de conferentie een overeenkomst voor getekend (foto).

Enkele andere punten die op de agenda staan zijn: het doorvoeren van het vak partycatering op hotelscholen, imagoverbetering (‘partycatering is professioneel vak, geen hobby’), een eigen keurmerk, de criteria voor het lidmaatschap (wel of geen omzetlimiet om deel te nemen), uitwisseling van personeel, veranderingen in wet- en regelgeving, criteria voor voedselveiligheid en ethische codes.

Praktisch

Noud van den Boer, met de Koninklijke Van den Boer Groep, ook Epcas-lid: ‘Door deze vereniging hebben we een internationale scope. Tot voor vijf jaar geleden was er nauwelijks een beeld van de spelers in de Europese partycateringmarkt. Nu is er een steeds beter beeld.’

Enkele praktische voordelen van de Epcas zag de CEO ook al. ‘We kunnen nu makkelijker ideeën en innovaties oppikken uit het buitenland.’ Concurrenten c.q. collega’s in Nederland zijn wat betreft Van den Boer meer dan welkom als lid. ‘Ik had gewild dat bijvoorbeeld Jaarbeurs Catering vandaag hierbij was.’

Jammer was dat cateraars uit Italie, Frankrijk en Spanje geen acte de presence gaven. Wellicht omdat de voertaal Engels was. Met de aanstelling van de projectmanager met talenknobbel zou dat struikelblok weg genomen moeten zijn.

Foto: Pieter Bas Jacobse van Rhubarb en Epcas-bestuurslid (Engeland), Georg Broich van Broich Premium Catering en secretaris van de Epcas (Duitsland), notaris, Henk Verhaest van Gourmet Invent en bestuurslid (Belgie) en Charly van Goch van Mise en place en oprichter/penningmeester.

(Foto: Bart Gielen)

’25 grote partycateraars Europa bepalen strategie’

Reageer op dit artikel