nieuws

Ex-cateringpersoneel Heineken (nu Albron) krijgt gelijk

Catering

De lang verwachte uitspraak van het Europees Hof in de zaak van het cateringpersoneel van Heineken dat werd overgenomen door Albron is er. Het Hof bepaalde donderdag dat het personeel alle verworven rechten behoudt.

Ex-cateringpersoneel Heineken (nu Albron) krijgt gelijk

Wanneer een onderneming beslist om een deel van haar activiteiten in een onafhankelijke vennootschap onder te brengen, dan behoudt het betrokken personeel alle verworven rechten, arbeidsvoorwaarden en loonvoorwaarden die het eerder genoot. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een arrest rond bierbrouwer Heineken.

Het was een werknemer van het Heineken-concern, John Roest, die destijds naar de rechter stapte. Hij maakte deel uit van de afdeling ‘catering’ die begin 2005 werd overgedragen aan cateraar Albron. De werknemer in kwestie trad daarop bij Albron in dienst, maar tegen andere (lees: slechtere) arbeidsvoorwaarden. Roest was het daar echter niet mee eens en krijgt nu gelijk van het Europees Hof van Justitie.

De Europese richtlijn 2001/23 beschermt de rechten van werknemers immers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen, verduidelijkt het hof. FNV Bondgenoten die de strijdbijl met Roest oppakte zegt dat de uitspraak grote gevolgen heeft voor andere zaken rond uitbesteding van werk.

Patricia Kruijff, jurist bij FNV Bondgenoten: ‘Het gerechtshof in Amsterdam moet nu nog een uitspraak doen in deze zaak met inachtneming van het oordeel van het EU Hof, maar de principiële rechtsvraag is nu in het voordeel van werknemers beantwoord. Er zaten in afwachting van deze uitspraak al verschillende grote bedrijven in de startblokken om de constructie van Heineken te gaan toepassen. Door deze uitspraak van het EU Hof is hen nu de pas afgesneden.’

Reageer op dit artikel