nieuws

Facilitaire dienstverlening verwacht omzetkrimp van 1,3 procent

Catering

De facilitaire dienstverlening heeft betere tijden gekend. Het afgelopen jaar betekende een periode van stagnatie (+0,2 procent) voor bedrijfskantines, -catering, -schoonmaak en -beveiliging. In 2012 wordt, als gevolg van de bezuinigingen bij de overheid en het bedrijfsleven, een omzetkrimp van 1,3 procent verwacht.

Facilitaire dienstverlening verwacht omzetkrimp van 1,3 procent

Dit blijkt uit het kwartaalbericht Facilitaire Dienstverlening van het ING Economisch Bureau, zo meldt Facility Management. Doordat de dalende omzet gepaard gaat met oplopende inkoop- en loonkosten, neemt de margedruk toe. Als gevolg moeten sommige bedrijven de deuren sluiten en vinden er meer fusies, overnames en samenwerking plaats.

De omzet van de beveiligingsbranche groeide in 2011. Het vooruitzicht voor 2012 is minder positief waardoor er voorlopig rekening wordt gehouden met een omzetdaling. Het loon van beveiligers zal dit jaar toenemen. Het is niet de verwachting dat deze loonstijging, in tijden van bezuiniging, doorberekend kan worden aan opdrachtgevers.

Het vertrouwen van consumenten is op een laag niveau en zorgt ervoor dat mensen minder besteden in kantines en cateringbedrijven. De branche heeft het zwaar doordat mensen vaker eten vanuit huis meenemen of onderweg bij de supermarkt een broodje kopen.

Ondernemers hebben geen rooskleurige beeld van de verwachte omzetresultaten. De schoonmaakbranche voelt het effect van eerder aangekondigde bezuinigingen bij zowel private als publieke partijen. De dalende omzet gaat gepaard met stijgende loonkosten, die afgelopen jaar slechts gedeeltelijk in rekening konden worden gebracht bij de opdrachtgever.

‘De toegenomen druk op het bedrijfsresultaat dwingt facilitaire dienstverleners tot actie. Door efficiënter te werken, kunnen kosten mogelijk worden teruggebracht. Daarnaast kan de positie worden versterkt door schaalvergroting als gevolg van fusies, overnames en samenwerkingsverbanden’, aldus Karin Radder sectormanager Zakelijke Dienstverlening bij ING.

Reageer op dit artikel