nieuws

Financiële ramp Griekenland raakt Griekse partycateraar zeer

Catering

De (financiële) wereld staat op z’n achterste benen vanwege de economische ramp in Griekenland. Het raakt vele landen, waaronder Nederland. Maar het raakt de (van origine) Griekse partycateraar Dimitri Chalos (Cuisine on tour/SGS Catering services) ook zeer. Misset Catering interviewde Chalos.

Financiële ramp Griekenland raakt Griekse partycateraar zeer

Wat doet de Griekse crisis met je?

‘Het raakt me enorm en het doet zeer. Griekenland zo te zien vervallen en op deze wijze in het middenpunt te staan is hard. Het tegenovergestelde gevoel van het winnen van het EK. Het land van de extremen.’

Wat heeft Griekenland verkeerd gedaan?

‘Het systeem is verouderd en alle pogingen voor hervormingen stranden. Voorbeelden zijn royale regelingen voor ambtenaren en met pensioen gaan voor je 50e. Vriendjespolitiek zorgt ervoor dat er teveel ambtenaren zijn zonder kwalificaties. Leraren staan voor de klas maar geven geen les.. in de middag geven dezelfde leraren privé-les “zonder belastingen” af te dragen…. Bijna alle Griekse scholieren volgen dus privé-les. Dat zegt toch veel. De corruptie vanuit het hoogste niveau is het negatieve voorbeeld. Helaas moet de arme burger die al jaren wacht op betere tijden nu ook de rekening betalen voor de kleine groep die zich heeft verijkt. Griekenland heeft niets anders gedaan dan andere overheden, internationale accountants of de grootste banken van deze wereld. Sjoemelen met cijfers… ik denk dat Griekenland de spits afbijt, maar de grote klappen nog moeten kommen. Ik twijfel aan de overlevingsdrang en eenheid van de EU. Ik hoop dat ik het mis heb.’

En wat vind je van de steun en de daarbij horende regels van de EU?

‘De EU heeft blijkbaar nooit een noodscenario opgesteld. Ongeacht of een land in nood komt door economische redenen of fraude. Bizar. Bizar ook de verschillende geluiden en de ruzies wat te doen met Griekenland oftewel met een EU lid. Hulp is te laat gekomen en vertrouwen zakt verder weg. Ik meen dat iemand die de regels bewust overtreed gestraft moet worden en niet beloond. Maar hoe breng je dit op dit niveau in de praktijk? Ik weet het niet. Want volgens mij blijft er naar verloop van tijd geen land meer over in de EU. Er zitten zeker nog meer lijken in de kasten.’

Is er een (betere) oplossing en zo ja welke?

‘Zover ben ik nog niet. Ik probeer te beseffen en veel informatie op te halen van beide kanten om mijn eigen beeld te vormen en te concluderen. Ik hoop dat Griekenland in staat is een eenheid te vormen en geen moderne burgeroorlog te laten ontketenen. Gewoon de hervormingen doorvoeren en controle toelaten uit EU en IMF. Het is niet anders.’

Misschien heb je familieleden in Griekenland die er rechtstreeks mee te maken krijgen c.q. al last van hebben?

‘Nee niet meer dan voorheen. Het was erg moeilijk en het word nog lastiger. Niet anders dan gewend. De mensen die niet als ambtenaren werken, hebben weinig rechten en moeten 2 of 3 banen aannemen, 60-80 uur in de week werken om rond te komen.’

Steun je hen (financieel)?

Niet direct. Ik zal dit jaar maar toch naar Griekenland gaan, wat ik eigenlijk niet van plan was. Dat is een beetje hulp. Waar ga jij naar toe?

‘Er had een soort nationale megacampagne moeten komen uit Griekenland. Iiedereen naar Griekenland uitnodigen voor een drankje en vakantie. Dat is toch een van de belangrijkste inkomstenbron.’

Ben je juist blij dat je in Nederland leeft?

‘Niet vanwege dit gebeurtenis ben ik blij in Nederland te leven. Ik heb al jaren terug geen perspectief gezien voor mij in Griekenland vanwege het verschil in mentaliteit. Ik ging wel ieder jaar naar Griekenland omdat het inderdaad prachtige natuurlijke rijkdom heeft.’

Is het Hellas of (vanwege de crisis) Helaas?

‘De Grieken van vandaag gedragen zich al lang niet meer als Hellenen van ooit. Maar denken nog steeds te kunnen teren op de rijke historie van ooit.’

Meer partycatering nieuws:

Reageer op dit artikel