nieuws

‘Gezonder door samen tafelen in zorg

Catering

Bewoners van verpleeghuizen voelen zich gezonder als ze gezellig samen aan tafel eten. Ook letten ze beter op hun gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Research (WUR).

‘Gezonder door samen tafelen in zorg

Vandaag verschijnt een artikel hierover het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The British Medical Journal. Het onderzoek is gedaan door de van oorsprong Belgische wetenschapper Kristel Nijs. Zij hoopt in juni te promoveren aan de WUR. Volgens Nijs eet het gros van de verpleeghuisbewoners, 80 procent, van een dienblad op zijn of haar slaapkamer of in de recreatiezaal. De mensen voelen zich hierdoor sneller eenzaam en depressief, zo concludeert ze. Nijs denkt dat de andere manier van eten nauwelijks extra geld kost. Het personeel moet, volgens haar, alleen wennen aan een andere manier van werken.

De conclusie van Nijs is opvallend omdat vorig jaar zomer topman Kennedie van de hotelketen Golden Tulip tot dezelfde conclusie kwam. Hij lichtte op verzoek van het kabinet de verpleeghuiszorg door en zei na afloop geschrokken te zijn van de kwaliteit van het eten en de omstandigheden waaronder bewoners van verpleeghuizen eten en drinken. Hij pleitte voor een gezellig gedekte tafel, met af en toe een kaarsje erbij. De topman werd weggehoond, niet in de laatste plaats door leden van de Tweede Kamer. Veel Kamerleden en vertegenwoordigers van verpleeghuizen zeiden dat de meeste verpleeghuisbewoners niet eens in staat zijn aan tafel te zitten. Daarbij zouden kaarsen veel te brandgevaarlijk zijn, en tafelkleden te omslachtig.

Reageer op dit artikel