nieuws

Groei catering blijft achter

Catering

De groei van buitenshuis eten en drinken is met 6,2 procent gestegen. De cateringsector loopt niet in de pas met ‘maar’ 1,4 procent stijging. Dat blijkt uit onderzoek van FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Groei catering blijft achter

De groei van 6,2 procent betekent een versnelling voor de totale foodservice sector. Vorig jaar was de stijging 4,1 procent. In 2007 bedroeg de omzet van buitenshuis eten en drinken 18,92 miljard euro. Zo liet het FSIN door Foodstep becijferen.

De omzet in de cateringsector (bedrijven, instellingen, onderwijs en transport) bedroeg 3,36 miljard euro, een stijging van ‘maar’ 1,4 procent dus. En goed voor een aandeel van 18,7 procent. Er zat weinig tot geen groei in voor catering bij bedrijven (€ 1,8 miljard) en in instellingen (€ 1,2 miljard).

Bij die laatste was zelfs een daling te zien bij het uitbesteden van catering. Het verzorgen van eten en drinken in eigen beheer steeg juist, zij het licht. Het lijkt een trend in de zorg. Ziekenhuis Groep Twente heeft zelfs een adviespunt voor andere ziekenhuizen.

De omzet van het verstrekken van eten en drinken in het onderwijs (€ 207 miljoen) steeg met 4 procent iets minder hard dan het jaar ervoor (4,2 procent). Transportcatering (€ 198 miljoen) steeg met 7 procent, tegen 4,5 procent in 2006.

FSIN heeft de omzet van partycatering niet apart berekend. Het maakt onderdeel uit van de restaurantsector. De omzet hiervan nam fors toe met 10 procent tot bijna vier miljard euro.

De omzet van eten en drinken in z’n totaliteit (foodservice en retail) bedroeg in 2007 54,4 miljard euro. Dit is exclusief logies en non-food en inclusief BTW. Een stijging van 4,5 procent. Het aandeel foodservice neemt daarvan ruim eenderde voor haar rekening.

Reageer op dit artikel