nieuws

Heeft genieten van eten effect op de zorg?

Catering

Als je de warme maaltijd in een zorginstelling tot een belangrijk moment van de dag maakt, heeft dat dan effecten op de zorgvraag? Op die vraag wordt deze zomer het begin van een antwoord gezocht via een proef bij BrabantZorg in Veghel.

Heeft genieten van eten effect op de zorg?

Geen grote groep mensen in witte jassen, maar een batterij camera’s gaat bijhouden hoeveel voedsel de bewoners van zorginstelling De Watersteeg eigenlijk binnenkrijgen. De ministeries van Volksgezondheid en Landbouw zijn benieuwd welke effecten het heeft als alles met geur-, kleur- en smaakstoffen van het menu wordt gehaald en er vooral smaakvolle biologische producten op tafel komen die vervolgens in een goede sfeer met het personeel worden genuttigd. In september worden de eerste resultaten verwacht van de proef ‘De genietende groene tafel’.

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) verwacht veel van de proef, waarvoor ze zelf een jaar geleden de aanzet gaf. Bij de uitreiking van de Smaakprijs voor zorginstellingen die wat extra’s deden met voeding vroeg ze zich af hoeveel pillen het zou schelen als er meer aandacht zou komen voor betere maaltijden. Voor haar is het onderzoek geslaagd als blijkt dat door de maaltijd belangrijker te maken, elders in de instelling kosten kunnen worden terugverdiend.

Zodra duidelijk wordt dat door de aanpak bijvoorbeeld minder dieetpillen of bijvoeding nodig zijn, wil Verburg contact zoeken met de zorgverzekeraars. ,,Ze weten van dit onderzoek, maar als blijkt dat we resultaat boeken, dan zitten ze snel bij mij om de tafel en gaan we het hebben over medefinanciering van een dergelijke aanpak bij de maaltijden.”

Het bescheiden onderzoek in Noord-Brabant loopt vooruit op een langer durend vervolgonderzoek waarbij ook de effecten op bijvoorbeeld bloeddruk en cholesterolgehalte worden bekeken. Dit eerste deel gebeurt door Wageningen Universiteit (WUR) en een bedrijf dat eetconcepten bedenkt voor zorg en onderwijs, kost 180.000 euro en wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.

Reageer op dit artikel