nieuws

Hogere prijs frites wordt doorberekend

Catering

De nieuwe frites zal kleiner van formaat zijn en duurder in prijs. Dat blijkt uit gesprekken die het vakblad Snackkoerier voerde met vier grote fritesproducenten in Nederland. De hogere prijzen worden doorberekend aan onder meer de cateraars.

Hogere prijs frites wordt doorberekend

De directeuren van Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb Weston/Meijer vinden het nu nog te vroeg om over een rampjaar te spreken, maar verwachten wel dat het een ‘heel moeilijke oogst wordt.’ Landbouworganisatie LTO vermoedt dat de aardappeloogst dertig tot veertig procent lager gaat uitvallen dan normaal.

De aanhoudende droogte doet de aardappelteelt geen goed. De eerste vroege oogst was zeer slecht. Het is afwachten hoe de hoofdoogst, die in september en oktober uit de grond komt, zich ontwikkelt. Die oogst heeft nu al een achterstand opgelopen. Bij onvoldoende neerslag de komende weken zal de oogst nog slechter uitpakken.

Bij een zo slechte oogst zal de prijs van frites zo goed als zeker stijgen, denken ook de fritesproducenten. De hogere kosten voor de aardappelen zullen worden doorberekend aan de afnemers. Vijf cent op een portie frites is niet ondenkbaar, zeggen desgevraagd twee van de vier directeuren. Zeker is nu al dat de frites kleiner uitvallen qua formaat. ‘Als de aardappelen kleiner zijn, kunnen we nu eenmaal geen lange frites maken’, stelt Wim Gerritsen, directeur van Aviko.

Reageer op dit artikel