nieuws

‘Hulpje’ Melchers-ontvoering op vrije voeten

Catering

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 40-jarige Louellar R. schuldig bevonden aan poging tot afpersing van miljonairsdochter Claudia Melchers. De rechter veroordeelde haar tot twee jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ze kwam daardoor direct op vrije voeten omdat zij met aftrek van voorlopige hechtenis haar straf inmiddels heeft uitgezeten. De rechter deed daarom vervroegd uitspraak in de zaak. R. heeft ruim een jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

‘Hulpje’ Melchers-ontvoering op vrije voeten

De rechtbank behandelde vorige week woensdag en donderdag de zaken van drie van de vijf verdachten van de ontvoering van Melchers. De rol van R. was de kleinste, aangezien zij zich niet had beziggehouden met de daadwerkelijke ontvoering maar alleen het losgeld in ontvangst zou nemen. Melchers beloofde haar ontvoerders namelijk een bedrag van 5 miljoen euro in ruil voor haar vrijlating. R. zou een voorschot van 50.000 euro in ontvangst nemen op Schiphol. Het geld is echter nooit betaald.

Ongeloofwaardig
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie jaar cel tegen de vrouw, omdat haar rol in het geheel ,,essentieel” was. Zonder haar tussenkomst kon de ontvoering niet worden afgerond, zei officier van justitie Betty Wind. R. ontkende te hebben geweten dat het geld te maken had met de kidnap. De rechtbank noemde die verklaring ongeloofwaardig, onder meer omdat zij wist dat haar opdrachtgever zich bezig hield met criminele activiteiten, de zaak volop in de media was geweest en R. een niet geringe beloning van 10.000 euro zou krijgen.

De rechter hield er bij het bepalen van de straf wel rekening mee dat R. niet eerder met justitie in aanraking is geweest en dat haar rol in het geheel vrij gering was. Het OM toonde zich niet ontevreden met de uitspraak en weet nog niet of ze in beroep gaat.

De uitspraak in de zaken van Quintin W. en Patricio W. worden op 9 november verwacht. Justitie eiste tegen hen acht en vier jaar celstraf vanwege hun rol bij de ontvoering.

Het proces tegen de twee hoofdverdachten, Lorenzo M. en zijn neef Izaan M., laat nog even op zich wachten. Zowel de verdediging van Lorenzo M., als het OM wil eerst uitlevering van Izaan M., die nu nog gevangen zit in Brazilië. Justitie verwacht dat hij over drie maanden naar Nederland komt.

Claudia Melchers werd op 12 september vorig jaar ontvoerd uit haar woning in Amsterdam-Zuid. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan de 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij.

Zie ook:
Cateringontvoering: hoge straffen geëist

Reageer op dit artikel