nieuws

IGZ controleert zorgcateraars na ondervoeding

Catering

De Inspectiedienst voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt meldingen van ondervoeding van ouderen in verpleeghuizen. Meer dan 180 ouderen dreigen ondervoed te raken door de slechte kwaliteit van het eten.

IGZ controleert zorgcateraars na ondervoeding

De IGZ wil de namen van de instellingen niet bekendmaken, maar volgens het Nederlands Dagblad komen twee meldingen van het Verpleeghuis van Wijckersloot en het Sint Elizabeth Gasthuishof in Oegstgeest.

In die twee instellingen dreigen meer dan 180 mensen ondervoed te raken. De cliëntenraad trok daar aan de bel over de gewichtsafname door een brief aan de Inspectie te sturen.

Volgens de cliëntenraad van Verpleeghuis Wijckersloot en het St. Elizabeth Gasthuishof wordt het eten vaak lauw opgediend. De bewoners ervaren de smaak, kleur en geur als ‘onaangenaam’. Één van de raadsleden zegt in het ND: ‘Mensen hebben trek, nemen een paar happen en schuiven het bord dan met een vies gezicht van zich af’.

De slechte kwaliteit van het eten komt door bezuinigingen op de inkoop en een nieuwe manier van koken. Nu wordt het eten in een centrale keuken voorgekookt en gekoeld. De volgende dag wordt het dan in de afdelingskeukens verhit. Het resultaat noemt de raad ‘ondermaats’. Dit komt volgens hen omdat het keukenpersoneel niet goed is geschoold.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van het verzorgingstehuis laat in het ND weten de klachten ‘uiterst serieus’ te nemen. De inspectie voor de gezondheidszorg kan nog niet reageren op de brief.

Ondervoeding is een groot probleem in verpleeghuizen. Er is sprake van ondervoeding als mensen in een half jaar meer dan tien procent van hun gewicht verliezen, of vijf procent binnen dertig dagen. Onderzoekt toont aan dat ongeveer één op de vijf bewoners van Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen hieraan lijdt. De gezondheidsraad doet op dit moment onderzoek naar de ondervoeding.

Reageer op dit artikel