nieuws

Lokale horeca ontevreden over Pinkpop

Catering

De lokale horecaondernemers zijn ontevreden over het verloop van Pinkpop. Ze kunnen onvoldoende profiteren van het popfestival. Doordat de gemeente geen vergunningen verleent mogen ze niet buiten cateren.

Lokale horeca ontevreden over Pinkpop

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat werd opgevraagd door Misset Catering. De gemeente Landgraaf, waar Pinkpop gehouden wordt, liet het opstellen door de Hoge Hotelschool Maastricht. In het hoofdstuk Aanbevelingen en suggesties stellen de onderzoekers dat de gemeente vergunningen moet verstrekken zodat horecaondernemers buiten hun bedrijf eten en drinken mogen aanbieden.

Volgens het onderzoek is de economische spin-off van het drie dagen durende evenement voor de horeca 230.000 euro. Daarvan blijft er ‘maar’ 156.000 in de regio (Parkstad Limburg). Eerder werd bekend dat festivalgangers aan catering en entree bijna 12 miljoen euro uitgeven op Pinkpop. Omdat de bezoekers op het festivalterrein in hun vraag worden voorzien en ze zelf ook eten en drinken meenemen lopen de ondernemers (ook supermarkten) omzet mis.

Uit het onderzoek bleek ook dat er te weinig aanbod is van logiesverstrekkers. Tijdens Pinkpop hebben logiesverstrekkers binnen een straal van 1 kilometer hun capaciteit bereikt. Als de gemeente lokale grondbezitters vergunningen afgeeft om een camping in te richten, verblijven er meer festivalgangers in de regio en dat zou weer voordelen hebben voor de plaatselijke horeca en cateraars.

De makers van het rapport raden de gemeente aan om een bijeenkomst te organiseren met ambtenaren, de Pinkpop-organisaties én ondernemers. Dan kan samen bepaald worden hoe de ondernemers beter kunnen profiteren van het festival. ‘Landgraaf’ dient een evenementenbeleid op te zetten aan de hand van het rapport, luidt een andere aanbeveling.

Zie ook ‘Besteding catering festivals boven opbrengst entree’.

Reageer op dit artikel