nieuws

Meest gastvrije zorg in Schiedam

Catering

Zorgcentrum Frankeland in Schiedam biedt de meest gastvrije zorg van Nederland. De instelling is de nummer 1 van de eerste Sterrengids van Nederland. Daarmee sleepte Frankeland de Food is Care Award binnen.

Meest gastvrije zorg in Schiedam

Dat is donderdagmiddag bekend geworden na het congres Gastvrijheidszorg met sterren. Het gaat om de eerste Sterrengids, wat door medeorganisator het Koksgilde beschreven wordt als de ‘Michelinsterren van de zorg’. De deelnemende instellingen (circa 70) moesten eerst aangeven hoe goed zij zichzelf vinden op het gebied van catering, service en woongenot. Vervolgens zijn de zorg- en verpleegcentra en ziekenhuizen door een een onafhankelijk bureau bezocht en onderzocht.

Vier sterren toebedeeld
Winnaar Frankeland kreeg door de jury vier sterren toebedeeld. Zonder het van elkaar te weten hadden ze allen de Schiedamse instelling als nummer 1 genoteerd. Onder meer vanwege ‘de horecabenadering van de catering’ en ‘dat de bewoners de eigen regie voeren’.

‘Denken vanuit cliënt
Directeur Anne-Marie van der Linden nam samen met bewoner Spee de Food is Care Award onder grote media-aandacht in ontvangst. Kristel Nijs reikte de prijs uit, zij toonde vorig jaar wetenschappelijk aan dat cliënten gezonder worden als ze samen eten. Van der Linden: ‘Wat ons onderscheidt van andere instellingen? Ik durf niet voor anderen te spreken. Wij denken al 25 jaar vanuit cliënt.’ Bewoner Spee: ‘Vroeger was ik niet zo’n fan van verplegingshuizen, maar hier zou ik niet weg willen.’

Bord met sterren aan gevel
Nummer twee werd Simnia in Domburg en het brons in de Sterrengids is voor SVRZ Ter Schorre in Terneuzen. Beide instellingen mogen een speciaal plexiglas bord met vier sterren op de gevel schroeven. De nummers vier tot en met tien zijn:
4. Wijndaelercentrum, Den Haag (****)
5. St. Maartenskliniek, Nijmegen (****, beste ziekenhuis)
6. Zorgcentrum Padua, Tilburg (****)
7. Servicecentrum Het Laar, Tilburg (***)
8. Lippink’s Hof/Livio, Enschede (***)
9. Laurens Antonius Binnenweg, Rotterdam (***)
10. Wiedenbroek/Livio, Haaksbergen (***)

Zie ook ‘Sterrengids online, de complete ranking’

Meest gastvrije zorg in Schiedam

Reageer op dit artikel