nieuws

‘Minder uitbesteding catering overheid

Catering

De almaar stijgende overheidsuitgaven voor externe adviezen moeten omlaag, vindt een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD. De minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst is gisteren opgedragen korte metten te maken met de jaarlijkse stijging van de kostenpost ‘externe deskundigen’. Daaronder valt ook de uitbesteding van catering.

‘Minder uitbesteding catering overheid

Uit een overzicht van Binnenlandse Zaken blijkt dat de rijksoverheid in 2006 circa 2,6 miljard euro spendeerde aan ingehuurd personeel. Daarbij gaat het om uitzendkrachten, tijdelijke crisismanagers en om het uitbesteden van diensten als catering en schoonmaak.

Aan externe adviseurs alleen (op juridisch of communicatiegebied) was de overheid in 570 miljoen euro kwijt in 2006. Dat was weer tien procent meer dan in 2005. Kabinet na kabinet neemt zich voor om de uitgaven te verlagen, maar het tegendeel gebeurt.

Deze week was er commotie in de Tweede Kamer omdat het departement van VROM crisismanager Dig Istha inhuurt. Hij gaat tot eind 2007 de PvdA-ministers Vogelaar en Cramer helpen hun beleid ‘beter te verkopen’. SP en VVD willen weten of bij deze functie wel Europees is aanbesteed.

Reageer op dit artikel