nieuws

Nieuwe opleiding topkoks in de maak

Catering

Nederland krijgt er een nieuwe opleiding voor talentvolle koks bij. Het Gilde van Nederlandse Meesterkoks wil een MasterClass starten voor jonge kooktalenten. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met diverse instanties en personen waaronder topkok Jonnie Boer.

Nieuwe opleiding topkoks in de maak

De twee jaar durende opleiding moet jaarlijks zestien kwaliteitskoks opleiden. De bedoeling is dat de leerlingen in Eindhoven en Amsterdam theorielessen krijgen. Een deel van de praktijklessen vindt plaats bij topkoks op locatie.

Momenteel worden er gesprekken gevoerd met onder andere Jonnie Boer om de nieuwe kookstudio in Zwolle, die volgend jaar open gaat, te gebruiken. Ook is het denkbaar leerlingen in de keuken van Le Cirque in Scheveningen lessen krijgen. De MasterClass moet in het najaar van 2008 starten.

Prematuur

Jasper van Almenkerk, secretaris van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, bevestigt de plannen. ‘Het is allemaal nog heel prematuur. Ik schat de kans in op 85 procent dat de opleiding er gaat komen. Er zijn zoveel jongelui die niet aan de bak komen. Dat is doodzonde. In samenwerking met het ROC maken wij ons sterk om deze opleiding op te starten’, aldus Van Almenkerk.

De nieuwe opleiding is geschikt voor jonge talentvolle koks in de leeftijdsgroep van twintig tot 23 jaar. De toelatingseis is dat iedere leerling drie schriftelijke aanbevelingen krijgt van meesterkoks. Naast Van Almenkerk zijn ook de Gilde-bestuursleden Robert Kranenborg en Cees Helder nauw betrokken bij de gesprekken die momenteel worden gevoerd. In Frankrijk en Zwitserland zijn al dergelijke MasterClass-opleidingen.

Reactie Joop Braakhekke:

Het is natuurlijk weer typisch nederlands om daar waar Cas Spijkers zijn academie is begonnen, nu ook nog een elite opleiding te starten bij het gilde van meesterkoks. Spijkers is trouwens meesterkok en zou zichzelf dus gaan beconcurreren. Moeten we in dit kleine land niet de handen ineen slaan en één goede opleiding maken met z’n allen in plaats van die energievretende versnippering. Als antwoord op de toch wat overbelichting van het kokswezen ben ik in gesprek met het ROC nijmegen om volgend jaar een joop braakhekke academie te starten die zich vooral zal richten op persoonlijkheidsvorming van de toekomstige restaurateur. Wat ik mis is die exentriekeling, dat character, die uitgesproken persoonlijkheid, die weet hoe hij met zijn gasten moet “spelen” op basis van een groot vakmanschap en kennis, waar het koken natuurlijk ook een groot onderdeel van is, evenals wijnkennis, maar ook filosofie om een eigen levensvisie te vormen. identiteit, daar gaat het toch om in dit vak. Dat vooral maakt het bijzonder. Joop Braakhekke

Reageer op dit artikel