nieuws

‘Nooit bezuinigen op catering

Catering

Wijlen Theo van Gogh had het goed voor met de cateringbranche. De regisseur vond dat er nooit bezuinigd mocht worden op eten en drinken tijdens de opnames. Deze wens, of noem het eis, van Van Gogh wordt nu internationaal uitgedragen.

‘Nooit bezuinigen op catering

De Amerikaanse acteur en regisseur Steve Buscemi en filmmaker Gijs van de Westelaken van Column Producties hebben op het Filmfestival van Sarajevo een manifest gepresenteerd. Hierin staan tien regels die Van Gogh volgde als hij regisseerde.

Column, waarmee Van Gogh jarenlang samenwerkte, hanteert deze regels nog steeds. In de regels staat dat het acteren belangrijker is dan de techniek, dat filmmakers nooit financieel afhankelijk moeten zijn van een filmfonds én dat producenten nooit op catering mogen bezuinigen.

‘Dat lijkt misschien een vreemde richtlijn’, legt Van de Westelaken uit. ‘Maar een goede catering draagt enorm bij aan een goede werksfeer. Het is onbegrijpelijk dat veel producenten juist op deze post beknibbelen.’ De producent vergelijkt het manifest met de Dogma-regels van Deense regisseur Lars von Trier. Die wilde daarmee de vervlakking en de gekunsteldheid in het filmbedrijf tegengaan.

Van de Westelaken promootte met Buscemi in Sarajevo de film Interview, een Engelstalige remake van de film van Van Gogh. Ook gaven de twee mannen een masterclass voor 75 Oost-Europese filmstudenten. Op deze bijeenkomst presenteerden zij hun manifest.

Reageer op dit artikel