nieuws

nVWA accepteert nieuw keurmerk voedselveiligheid

Catering

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft zijn vertrouwen uitgesproken over het nieuwe Keurmerk Waarborg Voedselveiligheid. Bedrijven die volledig voldoen aan de huidige eisen op het gebied van de hygiënewetgeving zoals uitgewerkt in de hygiënecodes ontvangen dit onafhankelijke keurmerk op het gebied van voedselveiligheid.

nVWA accepteert nieuw keurmerk voedselveiligheid

Zowel het geheel nieuwe keurmerk als de overkoepelende Stichting Waarborg Voedselveiligheid zijn beiden ontwikkeld door Sensz, een zelfstandig bureau op het gebied van kwaliteitsmanagement voor de food- hospitality- en cateringbranche.

Voor bezoekers van restaurants en alle andere locaties waar in Nederland voedsel wordt verkocht, is het tot dusverre niet te beoordelen hoe bedrijven met hygiëneregels omgaan, stelt de nVWA in een persschrijven.

Rosmaryn Wesselman, directeur van Sensz en van de stichting die het keurmerk uitgeeft, is van mening dat het keurmerk ‘de weg naar een voedselveilige bedrijfsvoering aanmerkelijk vergemakkelijkt en bovendien onnodige kosten bespaart’. Vooral voor de horeca- en bedrijfsrestauratieve locaties in Nederland moet het keurmerk een praktische uitkomst gaan bieden en bijdragen aan een transparante communicatie naar gasten toe.

Omdat de nVWA het keurmerk heeft toegestaan als zelfcontrolesysteem, zal het de kans op een onverwachts bezoek van de nVWA verkleinen. Het keurmerk kan worden verkregen na een anderhalf uur durende audit. Tijdens de audit zal de wettelijke naleving op de regels worden onderzocht. Deze omvat de basisvoorwaarden (hygiëne, temperatuur, bouwkunde en ongedierte) en de HACCP processen (inkoop en ontvangst, opslag en bewaren, bereiding, presentatie/verkoop en kruisbesmetting).

Wesselman: ‘Het nut van onze keuring mag absoluut niet onderschat worden. We praten hier over de uitstraling van een bedrijf richting haar gasten. Daarnaast zal de nVWA minder snel op de stoep staan, is het bedrijf volledig op wettelijk peil wat betreft het kwaliteitsproces en is het signaal richting de medewerkers ook niet onbelangrijk. Het bedrijf straalt namelijk uit waarde te hechten aan kwalitatief hoogstaand werken’.

Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat er jaarlijks 2,4 miljoen voedselincidenten voorkomen. Daaruit bestaan ongeveer 750.000 gevallen uit voedselinfectie en/of –vergiftiging. In praktijk zullen er nog meer mensen geïnfecteerd of vergiftigd raken door voedsel, maar niet iedereen maakt een melding bij de nVWA of GGD. In veruit de meeste gevallen ontwikkelt de infectie of vergiftiging zich in het laatste stadium: het bereiden of bewaren van voedsel.

Naast al het bovengenoemde vallen er ook forse kostenbesparingen te realiseren. Een bezoekje van de nVWA draait volgens de nVWA namelijk al gauw uit op een boete tot in de ergste gevallen het dwangmatig sluiten van het bedrijf. De anderhalf uur durende audit van de Stichting Waarborg Voedselveiligheid kost 195 euro.

Via www.waarborgvoedselveiligheid.nl of telefonisch op 035 695 46 61 kunnen bedrijven zich aanmelden.

Reageer op dit artikel