nieuws

Omzet in bedrijfsrestaurants sinds jaren minder

Catering

De cateringomzet van bedrijfsrestaurants is voor het eerst sinds jaren in 2009 licht gedaald. Het broodtrommeltje wint terrein en het aantal bezoekers loopt terug. Dat blijkt uit het Nationale Cateringonderzoek 2009 van Foodstep.

Omzet in bedrijfsrestaurants sinds jaren minder

Onderzoeks-, training- en adviesbureau Foodstep uit Wageningen geeft Misset Catering in haar nieuwste nummer exclusief de belangrijkste resultaten van het omvangrijke Nationale Catering Onderzoek (NCO).

De omzet op de cateringmarkt voor bedrijfsrestaurants daalde in 2009 met twee procent. Dit had vooral te maken met teruglopende bezoekersaantallen en afnemende bezoekfrequentie. Opmerkelijk was het feit dat meer medewerkers toegang kregen tot een bedrijfsrestaurant, maar dat het aantal kopers toch niet toenam. Wat bleek? Steeds meer mensen namen eten en drinken van thuis mee.

De omzet verschilt opvallend sterk per beheersituatie. Bedrijfsrestaurants die zijn uitbesteed aan cateraars lieten in 2009 nog een stijgende omzet zien (+2%); de bestedingen van de gasten waren constant en het aantal lunchgebruikers steeg licht. De locaties die de catering in eigen beheer houden, vertoonden echter een omzetdaling (-9%); de ‘zwaardere kopers’ lieten het afweten en het aantal bezoeken daalde substantieel.

Broodtrommeltje

Het NCO werd eind vorig jaar gehouden en er deden ruim 10.000 werkende consumenten mee, in de leeftijd van 16 tot en met 65 jaar. Het is de zevende editie van het onderzoek dat jaarlijks de ontwikkelingen in de cateringmarkt in kaart brengt. De invalshoek is: hoe waarderen werknemers de aanwezige lunchvoorzieningen en wat eten en drinken Nederlanders op hun werk?

De onderwerpen die dit jaar aan bod kwamen, hadden onder meer betrekking op ‘het broodtrommeltje’, de consumentenprofielen, het productaanbod en -gebruik, de kenmerken van het lunchbezoek (bezoekfrequentie, lunchduur, tijdstip en gemiddelde besteding) en het belang van MVO binnen de cateringbranche.

Het uitgebreide verhaal is te lezen in Misset Catering 1.

Meer bedrijfscatering:

Reageer op dit artikel