nieuws

Onbemande kassa leidt tot inkomstenverlies

Catering

Onbemande kassa’s leiden in sommige bedrijven tot 15 à 20 procent aan inkomstenverlies. Enkele jaren geleden was dat nog hooguit 5 procent. Dat zegt Tom Rietveld, directeur van HTC Concepts, op Nrcnext.nl.

Onbemande kassa leidt tot inkomstenverlies

Rietveld deed zes jaar geleden onderzoek naar de onbemande kassa’s. ‘Toen zei iedereen nog: dit is het systeem van de toekomst. Nu heeft de trend zijn hoogtepunt alweer gehad, keert de kassajuffrouw terug en wordt geëxperimenteerd met poortjes die de lunch op dienbladen automatisch scannen’, aldus Rietveld.

De opmars van de onbemande kassa begon tien jaar geleden en was geïnspireerd op het zelf afwegen van groente en fruit in de supermarkt. De besparingen leken in de bedrijfsrestaurants aanvankelijk groot. Maar de verwachte tijdwinst valt tegen. Afrekenen bij een kassajuffrouw blijkt zelfs sneller te gaan dan afrekenen met een kassa die zelf bediend moet worden.

Wat ook meespeelt is dat opdrachtgevers hun bijdrage aan de catering verlaagden waardoor de producten duurder werden. Rietveld in NRC Next: ‘De algemene onvrede bij lunchende medewerkers nam toe. Dat heeft tot meer diefstal geleid.’

Reageer op dit artikel