nieuws

Ouders moeten kritischer zijn op schoolkantine

Catering

De helft van de ouders weet niet wat er in de schoolkantine van hun zoon of dochter te koop is. Een ruime meerderheid denkt dat het aanbod overwegend ongezond is. Ruim 35% van de ouders geeft aan meer invloed te willen hebben op het kantine-aanbod. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Ouders moeten kritischer zijn op schoolkantine

Ouders kunnen best vaker vragen stellen over de kantine en de automaten op school. Het Voedingscentrum roept ze daartoe op. Ouders vinden het belangrijk dat hun zoon of dochter gezond eet, maar uitgerekend op school zijn de verleidingen om snacks of snoep te kopen groot. In de meeste schoolkantines of automaten zijn ongezonde snacks te koop. Op één op de vijf scholen worden zelfs gefrituurde snacks verkocht.

Betere leerprestaties

Jongeren die gezond eten en bewegen zijn minder moe en hebben minder depressieve symptomen. Het is aannemelijk dat ook hun leerprestaties beter zijn. Alle reden dus voor ouders om vragen te stellen over het aanbod in de kantine en de automaten op school. Het Voedingscentrum heeft tips voor ouders over hoe zij dat kunnen aanpakken.

Stimuleringsprijs

Het Voedingscentrum organiseert de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2008/2009. De hoofdprijs is 10.000 euro voor de school die de meeste vooruitgang boekt bij het gezonder maken van de schoolkantine. Dit jaar doen 63 scholen mee. De prijs wordt eind januari 2009 uitgereikt op de NOT-beurs.

Reageer op dit artikel