nieuws

Scholierenvoeding naar lekker en gezond

Catering

Inspirerende voorbeelden van geslaagde samenwerking tussen bedrijven en school om scholieren gezond én lekker te laten eten. Dat was woensdag te zien en te beleven tijdens een intressant seminar van het Innovatiecentrum Gezonde voeding (ICGV).

Scholierenvoeding naar lekker en gezond

De markt voor gezonde lekkere scholierenvoeding groeit stormachtig. Sinds augustus 2007 zijn scholen verplicht kinderen ook voor en na schooltijd op te vangen. Hierdoor ontstaan eetmomenten op en rond school. Daardoor heeft Nederland nu de buitenkans om de voedingsgewoontes van scholieren te beïnvloeden zodat ze minder last krijgen van bijvoorbeeld obesitas. Daar hoort wel een ruimer aanbod van lekkere gezonde scholierenvoeding bij.

Omzet kinderopvang groeit

Momenteel gaat 15% van de basis­scholieren naar de buitenschoolse opvang en dat groeit naar 35-50% in 2015. De omzet van de Nederlandse kinderopvang groeit van € 2,5 miljard nu naar € 3,5 miljard in 2012. Scholen, kinderopvang en voedselproducenten hebben dus alle redenen om samen te werken om tot betere scholieren­voeding te komen.

Goede voorbeelden

Naast meer aanbod van gezonde voeding is ook gedragsbeïnvloeding van scholieren nodig om hen te motiveren gezonder te eten. Tijdens het seminar woensdag werden daarvan voorbeelden gegeven. Frans Schatorjé van het Citaverde College in Horst presenteerde een succesvol schoolproject waarin hij en zijn leerlingen de schoolkantine ‘veroverden’ en daar vervolgens gezonde voeding maakten en verkochten. Minder goede voeding, zoals saucijzen­broodjes, maakten ze structureel duurder om de prijs van gezonde voeding te kunnen drukken. Leerlingen en directie waren zo enthousiast over het resultaat dat nu de kantine wordt uitgebreid met leerwerkplekken, zodat nog meer leerlingen gezonde voeding kunnen leren bereiden.

Indringend proces

Gedragsverandering kan ook gestimuleerd worden in samenwerkingsprojecten van scholen en bedrijfsleven. Zo presenteerde Caroline van den Bemt van HappieFood hoe zij met een feestelijke projectweek kinderen goed én lekker alledaags eten leert waarderen. Kinderen reageren enthousiast op deze beleving. Voor scholen is het erg praktisch dat zo’n indringend proces in een week mogelijk is. Voor de kinderopvang is deze aanpak nog geschikter omdat kinderen daar vaker eten dan op school. Ze kunnen er behalve lunchen ook ontbijten en avondeten.

Educatieve programma’s

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) bleek onlangs dat educatieve programma’s over gezonde voeding een positief effect kunnen hebben op vmbo-leerlingen. Drs. Kathelijne Bessems van de UM gaf een presentatie over vervolgonderzoek naar hoe dergelijke programma’s het beste verspreid en geïmplementeerd kunnen worden om een maximaal effect te bereiken op kennis, houding en eetgedrag van scholieren. Daarnaast ging zij in op het belang van samenwerking met producenten om leerlingen met gezondere voedingsmiddelen te laten kennismaken die zij wellicht nog niet kennen.

Reageer op dit artikel