nieuws

Stagnatie omzet Sodexho Nederland

Catering

Sodexho Nederland kampt met een stagnerende omzet. De halfjaarcijfers wijken af van het groepsresultaat van de moedermaatschappij Sodexho Alliance. Wereldwijd werd namelijk beter gescoord.

Stagnatie omzet Sodexho Nederland

In het eerste halfjaar van het boekjaar 2006-2007 (van september tot en met februari) is wereldwijd een omzet behaald van euro 6,82 miljard euro. Een stijging van ruim vier procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder toen de omzet 6,55 miljard bedroeg. Vanwege de voordelige cijfers is de prognose naar boven bijgesteld. Nu wordt voor het boekjaar 2006-2007 een omzetstijging van boven de 7% verwacht. Tot nu toe werd een stijging tussen de 6% en 7% voorzien.

Inhaalslag verwacht

Volgens Sodexho vallen de cijfers in Nederland ten opzichte van het gestelde budget tegen. Volgens woordvoerder Jeroen Stok heeft de stagnatie te maken met afnemende bestedingen in het bedrijfsrestaurant. Maar de Nederlandse werkmaatschappij verwacht in de tweede helft van het boekjaar een inhaalslag te kunnen maken. Er zijn tekenen dat de klandizie in de beheerde restaurants toeneemt. Redenen: de verbetering van de economische situatie. Sodexho Nederland verwacht dat in augustus, als dit lopende boekjaar voorbij is, de beoogde omzet alsnog wordt behaald.

Vooral enkele grote contracten moeten voor een boost in de omzet zorgen. Zo zijn recentelijk orders binnengehaald van Shell, voor facilitaire niet-cateringdiensten. Ook werd KLM overgenomen. Sodexho verzorgde al de catering voor de luchtvaartmaatschappij, maar neemt ook andere taken over, als post- en koeriersdiensten en onderhoud van gebouwen. Het gaat om een vijfjarig contract met een waarde van euro 450 mln.

Nieuwe contracten instellingen

De versnelde groei wereldwijd is te danken aan een reeks nieuwe contracten. Met name scholen, ziekenhuizen en bejaardenoorden gingen met het bedrijf in zee. Sodexho behaalde op het vasteland van Europa een autonome groei van 4,9% tot euro 2,2 mrd. In Centraal-Europa was sprake van een voortgaande stijging. Ook de Spaanse vestigingen hebben flink gepresteerd.

Reageer op dit artikel