nieuws

Twee uur ongekoeld voedsel mag

Catering

Het is cateraars straks toegestaan om twee uur achtereen ongekoeld voedsel uit te geven. Deze mogelijkheid heeft de Veneca weten te bewerkstelligen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Twee uur ongekoeld voedsel mag

Dat is te lezen in de nieuwste Misset Catering, die vrijdag 19 mei verschijnt. In het kader van een nieuwe hygiënecode wist de Veneca de VWA te overtuigen. De branchevereniging voor contractcateraars stipte een vorm van ongelijkheid met de horeca aan: de ongekoelde verstrekking van etenswaren. Divisiedirecteur Sodexho Nederland en tevens voorzitter van de Veneca-commisie kwaliteit Sander Graft legt uit: ‘Met een stringente tijdsregistratie en gebonden aan een maximum van twee uur is het ons voortaan toegestaan voedsel uit te geven vanuit een ongekoelde situatie. In de praktijk doen zich omstandigheden voor dat je de kerntemperatuur op het moment van uitgifte niet honderd procent kunt garanderen. Zoals tijdens de lunchpiek op warme zomerdagen, als het buiten 30, 35 graden is. Als het bedrijfsrestaurant dan ook nog eens bomvol mensen zit, wil de kerntemperatuur nog wel eens stijgen boven het maximum. Goede zaak dat dit nu geregeld is.’

Nóg niet geregeld is een andere ongelijkheid: de hoogte van de boete als een cateraar ondanks alles tóch op een oneffenheidje wordt betrapt. ‘Kleinere zelfstandige bedrijven krijgen 450 euro boete. Voor Veneca-leden is dat 900 euro, omdat we worden gezien als grote bedrijven. Vreemd natuurlijk,’ aldus Graft. Nieuwsfeiten zijn natuurlijk: de cijfers van Foodstep, het pleidooi van Veneca voor lagere boetes (450 ipv 900 euro) én vooral dat het cateraars straks toegestaan is gedurende twee uur ongekoeld voedsel uit te geven.

Reageer op dit artikel