Veneca wil tweejarige cao

Veneca wil tweejarige cao

Na de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao contractcatering blijkt dat Veneca iets andere plannen heeft dan de vakbonden. Zo willen de bonden een eenjarige cao en de werkgeversvereniging een tweejarige cao. Op 19 februari staat een nieuw overleg op het programma.

Dinsdag hebben FNV Catering, CNV Catering en De Unie met de werkgeversvereniging voor de tweede maal onderhandeld over een nieuwe cao in de contractcateringbranche. Deze moet op 1 april 2008 ingaan. 'Gezamenlijk hebben we een aantal positieve stappen gezet', aldus de FNV.

Desalniettemin liggen de standpunten van Veneca en de bonden nog wel uiteen. De werkgeversvereniging wil (volgens de FNV):

• Een totaalakkoord voor een cao met een looptijd van 1 april 2008 tot 1 april 2010 en loonsverhoging per 1 april 2008 (3,5%), per 1 april 2009 (3%) en per 1 januari 2010 (0,5%).

• De jeugdlonen in een periode van 3 jaar fasegewijs afschaffen voor werknemers van 20, 19 en 18 jaar. Dit betekent dat werknemers van genoemde leeftijden het vakvolwassenloon gaan ontvangen.

• Verbetering van de aanvullingsregeling in de cao voor werknemers die te maken krijgen met contractswisselingen en/of contractwijzigingen tussen opdrachtgever en cateraar.

Volgens de FNV heeft Veneca aangegeven dat er geen financiële ruimte is om over overige voorstellen van vakbonden nog aanvullende afspraken te maken. De bonden willen vasthouden aan de eenjarige cao met 3,5 procent meer loon. 'Een tweejarige cao is alleen mogelijk als het totaalpakket aan voorstellen voldoende is. Wij stellen bij een tweejarige cao een loonsverhoging voor van 3,5% per 1 april 2008 en 3,5% per 1 april 2009', aldus FNV.

Onder de overige standpunten van de bonden valt onder meer de aanpak van werkdruk, scholing en seniorenbeleid in de catering. Hiervoor komen nog aanvullende voorstellen.

Op 14 februari bespreekt de cao commissie van FNV Catering de werkgeversvoorstellen en verdere inzet voor de cao-onderhandelingen. Op 19 februari wordt verder onderhandeld met Veneca.