Voedselprijzen rijzen pan uit in Europa

Voedselprijzen rijzen pan uit in Europa

De voedselprijzen zijn in Europa in een jaar tijd met 7,1 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat. De prijzen voor melk, kaas en eieren stegen met 14,9 procent het meest.

Brood en andere graanproducten werd sinds april 2007 10,7 procent duurder, terwijl de prijs voor fruit 10,7 procent is toegenomen. Vlees werd 4,1 procent duurder. Opvallend is dat de groenteprijzen in deze periode juist goedkoper werden. De prijzen daalden gemiddeld in Europa met 1,2 procent. Dat meldt het Agrarisch Dagblad.

De verschillen tussen de Europese landen zijn groot. Het voedselpakket werd in Bulgarije in een jaar tijd 25,4 procent duurder, terwijl Portugezen gemiddeld 3,2 procent meer moesten betalen. Nederland zit met een stijging van 5,4 procent aan de onderkant.

De zuivelproducten stijgen vooral in Oost-Europa in prijs. In Estland werd dit deel van het voedsel in een jaar tijd 35,4 procent duurder. Ook in Letland en Slovenië steeg de zuivelprijs met meer dan 30 procent. In Duitsland (21,6) en Ierland (22,2) zijn ook forse prijsstijgingen van zuivel vastgesteld. In Nederland werd zuivel 16,4 procent duurder.

De broodprijs steeg in Bulgarije met 38,4 procent het snelst. In Nederland was de prijsstijging voor broodprijs met 6,3 procent het laagst in Europa.

Bij de groenteprijzen zijn de verschillen het grootst: terwijl de prijzen in Roemenië 22,7 procent stegen, daalden de prijzen 17,3 procent in Tsjechië. Nederland zat met een stijging van 0,7 procent in de middenmoot.

De gemiddelde prijzen voor fruit in de Nederlandse winkels evenaren inmiddels het record uit 2002, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde prijzen lagen in april bijna 9 procent boven het niveau van 2007.