nieuws

VU is eerste Fairtrade Universiteit in Nederland

Catering

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is de eerste Fairtrade Universiteit in Nederland. Dit heeft ook zijn weerslag op de catering. Er worden zelfs fairtrade stroopwafels verkocht.

VU is eerste Fairtrade Universiteit in Nederland

De titel geeft aan dat de VU veel aandacht besteedt aan fairtrade. De stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne oordeelde dat de VU voldoet aan de campagnecriteria van de organisatie. Binnenkort wordt de titel feestelijk gevierd met studenten, medewerkers en cateraar Eurest.

Op de VU sloegen studenten, medewerkers, cateraar Eurest en de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) de handen ineen om van de VU een Fairtrade Universiteit te maken. Vertegenwoordigers van deze partijen vormden samen een werkgroep.

SRVU Studentenvakbond en de Wereldwinkel zijn op de VU al jarenlang betrokken bij fairtrade. Doordat zij zich al lang hard maken voor eerlijke handel, kon de VU al snel voldoen aan alle criteria.

Eurest sloot zich graag aan bij dit initiatief. Algemeen Directeur Paul Tijs: ‘Als cateraar dragen wij het thema fair trade een warm hart toe. We hebben steeds meer duurzame producten in het assortiment van onze Campusformule. Niet alleen ijs, koffie, thee en suiker, maar ook fairtrade beleg zoals jam, honing, hagelslag, chocopasta en pindakaas. We hebben zelfs fairtrade stroopwafels.’

De cateraar organiseert speciale acties, zoals het uitdelen van tweeduizend gratis fairtrade Ben&Jerry’s ijsjes op het VU-terrein. ‘Zo dragen we met z’n allen ons steentje bij aan eerlijke handelsrelaties in de wereld.’

In Nederland zijn op dit moment vier onderwijsinstellingen aan de slag om een Fairtrade Hogeschool of Fairtrade Universiteit te worden. De Hanzehogeschool werd in mei de eerste Fairtrade Hogeschool van Nederland.

Reageer op dit artikel