nieuws

Wakker worden van koffie fabeltje

Catering

Wakker worden door een kopje koffie te drinken? Heeft totaal geen zin beweren Britse wetenschappers. Zij stellen dat cafeïne er helemaal niet voor zorgt dat mensen wakkerder zijn dan normaal.

Wakker worden van koffie fabeltje

Dat blijkt uit onderzoek door de University of Bristol en gepresenteerd op een bijeenkomst van de British Nutrition Foundation. Volgens de onderzoekers krijgen alleen mensen die een tijdje geen koffie hebben gedronken een opkikker van cafeïne.

Wel alerter

Mensen die regelmatig een kopje koffie drinken zeggen zich wel alerter te voelen. Maar koffiedrinkers die het goedje nodig hebben om wakker te worden komen bedrogen uit. Het enige dat het drankje doet is de ontwenningsverschijnselen wegnemen van een nachtje zonder het spul.

Ontwenningsverschijnselen

Koffiedrinkers voelen ’s ochtends wel een boost van de cafeïne, aldus biologisch psycholoog professor Peter Rogers. ‘Maar dat komt waarschijnlijk door het aanvullen van het cafeïnetekort.’ Volgens professor Rogers heeft cafeïne wel voordelen zoals het voorkomen van verstandelijke aftakeling bij ouderen. Maar hij kiest zelf liever voor het consumeren van cafeïnevrije drankjes, vanwege de verslavende werking van cafeïne. ‘Als je niet gewend bent aan het drinken van koffie zou je er nog iets aan kunnen hebben’, vertelt Rogers. ‘Als je het vaak drinkt raak je verwikkeld in een cyclus van terugkerende ontwenningsverschijnselen.’

Reageer op dit artikel