nieuws

Warming-up in de patiëntenkeuken

Catering

Het moet een koddig gezicht zijn. Keukenmedewerkers van zorginstellingen die in de keuken rek- en strekoefeningen doen. In het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam gebeurt het sinds kort twee keer per dag.

Warming-up in de patiëntenkeuken

Het keukenteam doet de warming-up en cooling down ter voorkoming van lichamelijke klachten. De fitheidoefeningen duren ieder tien minuten. In overleg met enkele deskundigen werd het idee van eerste medewerker portioneerkeuken Peter Burnet uitgewerkt. Burnet zegt in het blad Koks dat medewerkers aan de lopende band vaak last krijgen van klachten aan rug, armen en schouders. Oorzaak: teveel dezelfde handelingen. De rek- en strekoefeningen vinden zowel voor als na het werk plaats. Volgens Burnet hebben de medewerkers er baat bij.

In de patiëntenkeuken van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen zijn ze drie jaar geleden al begonnen met een project om fysieke klachten te verminderen. De resultaten zijn volgens het begeleidende adviesbureau ergonomie & fysieke belasting Corpus Sanum uitstekend. Het aantal fysieke klachten is blijvend fors afgenomen, maar ook de inzetbaarheid en belastbaarheid van medewerkers is toegenomen. Al in 2003 werd de Ergowave ingezet, een door Corpus Sanum bedachte vorm van fitoefeningen tíjdens de werkzaamheden aan de lopende band.

Reageer op dit artikel