nieuws

Werknemers slaan lunchpauze vaak over

Catering

Drie op de tien werknemers neemt dikwijls geen lunchpauze of werkt door tijdens de lunch. Dit blijkt uit een wereldwijde poll onder 10.646 bezoekers van carrièresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl.

Werknemers slaan lunchpauze vaak over

Ook Nederlandse werknemers slaan de lunchpauze vaak over, 29 procent werkt tijdens de lunch door. Nederlandse werknemers nemen bovendien het minst vaak (6%) een lunchpauze van een uur. De meeste Nederlandse werknemers (46%) nemen 30 tot 45 minuten lunchpauze, 19 procent houdt het op een kwartier. Van de deelnemers aan het internationale onderzoek die wel lunchpauze nemen, neemt 18 procent maar 15 minuten lunchpauze, één derde (34%) neemt een pauze van 30-45 minuten en slechts 18 procent neemt een uur lunchpauze.

‘We worden allemaal graag als harde werker gezien. Dat kan ertoe leiden dat een werknemer wel eens zijn pauze overslaat’, zegt Elbrich Batstra, HR Director Benelux bij Monster. ‘Ook de scheiding tussen eigen tijd en werktijd vervaagt voor veel werknemers, omdat technologische ontwikkeling ervoor zorgt dat we ons werk overal mee naartoe nemen.’

Maar veel studies tonen juist aan dat regelmatig pauzeren bevorderlijk is voor de productiviteit en de mentale scherpte. Bovendien is regelmatig pauzeren essentieel om een burn-out te voorkomen. ‘Er zijn andere en betere manieren om je motivatie en harde werken te laten zien, dan om constant ingelogd te zijn. Het is belangrijk dat je met je manager afspreekt welke productiviteitsgerelateerde doelen haalbaar zijn.’

Reageer op dit artikel