nieuws

Half jaar cel in zaak schouwburg en cateraar

Catering

Albert Krielen is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De voormalig directeur van de Nijmeegse schouwburg vroeg 10.000 euro van een cateraar in ruil voor verlenging van het contract. Krielen spreekt de beschuldigingen tegen en gaat in beroep tegen de straf.

Half jaar cel in zaak schouwburg en cateraar

De rechtbank in Arnhem legde de straf dinsdag 22 mei op vanwege zogeheten ‘knevelarij’. Albert Krielen zou in zijn rol als directeur van de schouwburg in Nijmegen (smeer)geld hebben gevraagd aan een cateraar in ruil voor verlenging van het horecacontract. Die weigerde overigens te betalen.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) zes maanden cel en een boete van 25.000 euro. Dat geldbedrag was volgens het OM gerechtvaardigd, omdat Krielen ook echt zou hebben verdiend aan dergelijke praktijken. Omdat dit niet kon worden bewezen, liet de rechtbank de boete achterwege.

Albert Krielen moest in 2009 vertrekken bij de schouwburg na een onderzoek door PriceWaterhouseCoopers. Daaruit bleek onder meer dat de directeur had gelogen over zijn cv.

Het OM vindt dat door de corruptie de gemeente Nijmegen – als aandeelhouder van de schouwburg – in aanzien wordt geschaad. De rechtbank dacht daar net zo over.

De Gelderlander meldde dinsdag dat Krielen hoger beroep aantekent tegen zijn veroordeling. Het dagblad citeerde zijn advocaat, die liet weten ‘dat zijn cliënt zeer teleurgesteld is over de uitspraak en tegelijkertijd zeer strijdbaar is’.

Reageer op dit artikel