Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal 'gewichtige mensen'.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten

Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen

Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!