nieuws

Telegraaf hekelt erwtensoep in bedrijfskantines

Catering

Felix Wilbrink van De Telegraaf laat in zijn culinaire rubriek weten dat hij het belachelijk vindt dat er ‘alweer zat bedrijfskantines zijn die erwtensoep hebben geserveerd.’ Dat is niet nodig aldus de culinair journalist. ‘Een compleet gebrek aan vindingrijkheid.

Telegraaf hekelt erwtensoep in bedrijfskantines

In deze tijd van het jaar zijn er andere alternatieven, meldt de krant. ‘Dit is de tijd van de rijke oogst. De tijd van gegratineerde mosselen, van wentelteefjes zoals we gisteren hadden, er is heel veel fruit in de aanbieding. Appels in de oven met varkensvlees, druiven kosten niets, peren komen er aan. Winkels vol rijpe tomaten.’

Erwtensoep moet voorbehouden zijn aan de echte winter, zo blijkt. ‘Als het spek opmoet, als de worst rijp is. Najaarseten is het mooiste eten. Veel kaas raspen natuurlijk, die heeft over de zomer gerijpt en smaakt juist nu voortreffelijk. Echt kaas, bedoel ik.’

En hij gaat nog even door. ‘Zelfs François Blom schreef het een eeuw geleden al: roer er één ons ‘Parmesaankaas’ door of je kan natuurlijk ook ‘Hollandsche zoetmelkse kaas’ in plaats daarvan nemen. Wij helpen onze eigen boeren, toch? Uh, waar roeren we die kaas doorheen, door macaroni natuurlijk. Gewoon, lekker voedzaam warm maar nog lang geen erwtensoep.’

Reageer op dit artikel