Met de opleiding wil het Flevoziekenhuis de medewerkers Foodservice klaarstomen voor hun nieuwe rol in het voedingsconcept van het ziekenhuis. Daarin vervullen de medewerkers veel meer de rol van gastvrouw of gastheer richting de patiënten. Zij hebben meer contact met hen en geven uitleg over de maaltijden. Daarnaast zijn zij er medeverantwoordelijk voor dat een patiënt de juiste voeding krijgt.
De opleiding bestaat uit veertien modules, die vrijwel allemaal worden opgezet en gegeven door collega’s binnen het ziekenhuis. Belangrijke onderwerpen zijn onder meer dieetleer, warenkennis, adviseren en aanbevelen van maaltijden, servicegericht handelen en hygiënisch werken.
De opleiding biedt een afwisseling van theorie en praktijk die direct op de werkvloer kan worden toegepast. Omdat de opleiding toegespitst is op het specifieke voedingsconcept van het ziekenhuis, staan theorie en praktijk dichtbij de cursisten. Zij leren van en oefenen met elkaar in hun eigen werk en werkomgeving.
De medewerkers krijgen ook huiswerk, maken (oefen)toetsen en volgen bij verschillende modules klassikale colleges. De opleiding wordt afgesloten met een zogeheten ‘proeve van bekwaamheid’.