Koks leren patiënten gezond koken

Koks leren patiënten gezond koken

Koks die patienten leren hoe ze lekker en gezond kunnen koken. Het lijkt logisch maar het gebeurde tot voor kort nergens. Nu dus wel. In het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis is het Kookcafé opgericht.

Koks van het ziekenhuis gaven donderdag 25 oktober tijdens de eerste editie tien kankerpatiënten en hun partners een op hun situatie toegesneden kookles. Dit was de eerste in een serie gelijknamige demonstraties en miniworkshops die vanaf nu maandelijks terugkeert. Bij blijvend succes komen er ook edities voor mensen met andere aandoeningen, zoals diabetes en obesitas.

De koks van het St. Elisabeth Ziekenhuis lieten tijdens het eerste KookCafé voorbeelden zien van recepten waarmee kankerpatiënten bepaalde moeilijkheden kunnen aanpakken. Deze mensen hebben vaak over- of ondergewicht vanwege problemen met hun smaak of eetlust. Daarnaast hebben ze soms pijn bij het kauwen, slikken of verteren van voedsel. Tijdens het bereiden van elk gerecht kookte steeds één deelnemer actief mee.

Dit alles in een ontspannen sfeer, in het bijzijn van mensen die in dezelfde situatie zitten, zaten, of die in ieder geval begrijpen. Iedere deelnemer aan het KookCafé mag drie keer komen; twee keer voor een ‘les‘ en één keer voor een ‘terugkomdag’. Zo leert hij of zij de menu’s ook echt voor zichzelf te koken. Deelname is gratis.

Voor en na het eerste KookCafé was er voor iedereen ruimschoots gelegenheid vragen te stellen en met elkaar te praten. Hiervoor waren ook een gespecialiseerde diëtiste, een medewerkster van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en een maatschappelijk werkster aanwezig. Zij hielden aan het begin van het KookCafé een korte presentatie. Hierin lieten ze zien hoe veelvoorkomend eetproblemen zijn bij kanker. Daarna bleven ze de hele avond beschikbaar voor een praatje.

Janny van de Laar van het Oncologisch Centrum van het St. Elisabeth Ziekenhuis bedacht het KookCafé. ‘Het idee ontstond naar aanleiding van vragen van patiënten over moeilijkheden met het bereiden van smakelijk eten. Onze koks willen ze dat graag leren. Omgekeerd leren onze koks van de opmerkingen die de patiënten maken over de maaltijden.’