Column Zorgcatering 'Ons doel

Column Zorgcatering 'Ons doel

Wij, afstudeergroep aan de Hoge Hotelschool Maastricht (foto), hebben als taak het uitbrengen van een advies voor Vivantes Zorggroep. Ons doel is om de voeding en gastvrijheid binnen deze zorginstelling af te stemmen op de huidige en toekomstige cliënt.

Om dit doel te bereiken is er een project werkplan opgesteld. In dit werkplan zijn drie verschillende fases van het onderzoek te zien. Daarnaast bestaat er in het onderzoek een onderscheid tussen de keukentechnische stroom en de gastvrijheidgerichte stroom. Het gehele onderzoek heeft als uitgangspunt de huidige situatie met daaruit volgende een aantal sterktes en zwaktes van de productie van eten en drinken. Ook wordt de uitgifte en de gastvrijheid bij de restaurantvoorziening onderzocht.

Na de interne analyse, starten er in de eerste fase twee verschillende onderzoeken. Het eerste onderzoek betreft een analyse van de huidige productie van eten en drinken. Hierbij wordt vooral gekeken naar de volgende onderwerpen:

-de momenten die gehanteerd worden in de voedselproductie en uitgifte

-de gevolgen op technisch, operationeel en financieel gebied

-tevens de onderwerpen op het gebied van de medewerkers, regulering, automatisering en certificering.

Het tweede onderzoek is een marktonderzoek naar de wensen van de ouderen die nu in de verzorgingscentra wonen. Belangrijke speerpunten hierin zijn: de vraag naar meer luxe, de behoefte aan maatwerk, meer keuze en zeker ook de groei in de extramurale zorg en de bijbehorende wensen. Dit onderzoek bestaat uit een enquête.

In de tweede fase wordt er op basis van de analyse naar eten en drinken een onderzoek gedaan naar eventuele alternatieven of aanpassingen aan dit proces. Belangrijke factoren hierin zijn financieel gewin en kwaliteitsverhoging. Op basis van het consumenten onderzoek en de analyse van de huidige productie van eten en drinken worden nieuwe richtlijnen voor de medewerkers geschreven. Met als hoofddoel dat het personeel cliëntgerichter wordt, want in het nieuw te ontwikkelen concept staat de cliënt centraal.

Aangezien in de tweede fase de twee onderwerpen nauw aan elkaar gelieerd zijn en duidelijke consequenties voor elkaar hebben, wordt er na de eerste fase een pakket van eisen opgesteld.

Als eindproduct schrijven wij een tijdsgebonden verandertraject. Dit wordt gebaseerd op de bevindingen uit de twee onderzoekstromen. Speerpunten hierin zijn; dat de veranderingen door alle lagen in de organisatie gedragen worden en de beoogde kwaliteitsverbetering voor de volle 100% bereikt moet worden.

Verder is er het besef dat er op het gebied van productie van eten en drinken nog veel verbeterd kan worden. De laatste jaren zijn er immers grote stappen gemaakt op het gebied van convenience producten en nieuwe f&b formules. De vraag is in hoeverre deze producten en formules te implementeren zijn binnen Vivantes Zorggroep.