Eerste festivalgangers in Landgraaf

Eerste festivalgangers in Landgraaf

De eerste Pinkpopgangers zijn donderdag neergestreken bij de toegangspoort van camping A voor het festivalterrein in Landgraaf. De vele tientallen enthousiaste muziekliefhebbers proberen zich daarmee te verzekeren van de best mogelijk plek op de camping, zodra de poorten vrijdagmiddag opengaan.

Onder hen is een groepje van zeven vrienden uit Leiden. 'We kwamen hier aan om vijf uur en trekken nu eerst een biertje open', vertelde Martijn Doornekamp (20), in gewone doen bedrijfsleider in een Leids eetcafé. 'Straks leggen we een matje neer en wachten totdat de poort opengaat.' Martijn heeft een week vakantie genomen. 'Ook om na afloop te revalideren.'

Vlakbij is een groepje van zo'n veertig vrienden uit Bakel een houten kar in elkaar aan het knutselen. 'Daar gaan straks al onze spullen in', zegt een van hen, Ted van Dijk (43). Het is zijn tiende Pinkpop en hij komt vooral voor de gezelligheid op de camping. 'En voor de drie hoofdacts'. Hij is op ieder weertype voorbereid: 'handschoenen en kapje voor de regen, maar ook zonnebrand voor mooi weer'.

De Nederlanders waren niet de eersten die bij het festivalterrein neerstreken. Drie Duitsers uit Cottbus, gelegen aan de Poolse grens ten zuiden van Berlijn, arriveerden donderdag in alle vroegte om twee uur 's nachts al bij camping A. 'Als bij ons op vrijdag een concert begint, komen de eerste gasten al op dinsdag voor de poort liggen om de beste plek te kunnen bemachtigen', zegt André Roszeck (31) uit Cottbus. 'We waren stomverbaasd dat hier nog niemand was'. Het is hun eerste Pinkpop. André zegt op Wolfmother af gekomen te zijn. 'Wat, komen die niet?', reageert hij teleurgesteld op het nieuws dat de band de tournee heeft afgelast wegens ziekte. 'Volgende week hebben we geboekt voor Rock am Ring in de Eifel, omdat Wolfmother daar ook zou optreden'. Gelukkig blijken Rammstein en Danko Jones voor het drietal alleszins acceptabele pleisters op de wonden.