nieuws

Verheij: ‘Overnemen cateringmedewerkers ter discussie

Catering

Het overnemen van medewerkers bij contractwisselingen is in de cateringbranche verplicht en gebeurt automatisch. Teun Verheij, algemeen directeur van Albron, stelt dit nu ter discussie.

Verheij: ‘Overnemen cateringmedewerkers ter discussie

‘De mogelijkheid van iedere cateringmedewerker om een voorkeur uit te spreken of men bij de latende partij (de huidige werkgever, red) in dienst wil blijven moet worden vergroot. Zonder dat dit de garantie biedt dat die voorkeur kan worden gerealiseerd’, aldus Verheij.

Organisaties van werkgevers en werknemers hebben gekozen voor een overnameplicht van medewerkers, zodat hun werkgelegenheid bij contractwisselingen beschermd wordt. In een interview met Misset Catering zegt Verheij: ‘Men heeft ervoor gekozen om bij contractwisselingen de mensen, met behoud van zo veel mogelijk van hun arbeidsvoorwaarden, op de werkplek te laten, wat er ook gebeurt. Ik denk dat die benadering te eenzijdig is.’

Hij voegt toe dat ‘onze hart-en-ziel Albron’ers bij contractwisselingen liever met ons mee gaan. Doordat de overnameplicht zo eenzijdig van kracht is, hebben wij bijna geen andere keus, dan de mensen over te laten gaan naar de nieuwe cateraar. Daarmee ontneem je mensen de mogelijkheid om ervoor te kiezen om een jarenlange carrière bij een cateraar op te bouwen.’

Verheij laat weten dat het van de werkgevers ‘onthechten van cateringmedewerkers’ door ze bijna om de drie jaar van werkgever te laten veranderen niet wenselijk is uit oogpunt van keuzevrijheid van het individu. ‘Om de paar jaar wisselen van werkgever leidt tot onvoldoende binding. De opdrachtgever is de enige continue factor, maar is formeel en qua gedrag niet bezig met een sociaal beleid naar die groep mensen die jaren voor ze werkt. 30 tot 40 procent van onze medewerkers zou er liever voor kiezen om bij Albron te blijven. Die keuzevrijheid moet er zijn’, aldus Verheij.

‘Maak leidend’, zo vervolgt hij ‘dat mensen zelf mogen aangeven wat ze willen. Zolang je dat niet doet, verander je het niet en kunnen we hooguit een klein aantal mensen, die dat wil, in eigen dienst houden bij een overname. Daar zou wat mij betreft verandering in mogen komen.’

Reageer op dit artikel