nieuws

Ikazia ziekenhuis wint kookwedstrijd zorg

Catering

De koks van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam zijn winnaars geworden van Het beste Menu van de Zorg 2013, een kookwedstrijd die plaats vond op de vakbeurs Zorgtotaal. Ze wonnen daarmee €5000 te besteden aan een goed doel ten behoeve van het ziekenhuis.

Ikazia ziekenhuis wint kookwedstrijd zorg

De wedstrijd daagt instellingskoks uit om een gezond, creatief en smakelijk driegangenmenu samen te stellen binnen het beperkte budget van vier euro, aldus Zorgvisie. Volgens het winnende team met Eric-Jan Wissink (hoofd keuken), Michael van ’t Hoff (kok) en Remco van Witzenburg (kok) zijn geur, kleur en smaak erg belangrijk om het eten een feest te maken. ‘Eten is een belangrijk medicijn voor de patiënt’, stelt kok Eric-Jan Wissink.

De koks bereidden als voorgerecht pastinaak-currysoep met kabeljauw en gamba’s. Het hoofdgerecht was kip tajine, ‘daarvoor zij wij geïnspireerd en geholpen door onze Marokkaanse collega’s’, vertelt Wissink. Het nagerecht bestond uit room met dragon, framboos en chocolade.

‘Bij het samenstellen van onze gerechten letten we goed op de voedingswaarden, zodat de maaltijd ook bijdraagt aan een sneller herstel’, vertelt Wissink. ‘Om hier grip op te houden, koken wij waar mogelijk alle maaltijden helemaal zelf. Met ons menu willen wij een afspiegeling geven van onze maatschappij. Dat houdt in, dat naast Hollandse aardappels, vlees en groente ook Surinaamse roti, Indiase en Indonesische gerechten in ons ziekenhuis geserveerd worden.’

Peter Stijger en Eric Paters van Meander Medisch Centrum Amersfoort werden tweede. Hun voorgerecht was soep van schelvis met knoflookpuree en pesto van dille, het hoofdgerecht gehaktbrood van kalkoen met spinazie en olijven, crème van zoete aardappel met tricolore groenten en een pittige salsa van tomaten en gegrilde paprika.

Reageer op dit artikel